Prihláste sa alebo registrujte do Webparty a zdieľajte svoje názory a zážitky s ostatnými.

  • morka
    11. 6. 2015, 08:11

    Festival Bažant Pohoda - official page aktualne je to v rukach programatorov, udaje sa nahadzuju na web, takze uz naozaj coskoro smile emoticon treba vychytat detaily tak, aby ste si mohli aj spravit a vytlacit vlastny program. Tesime sa tiez smile emoticon
    Páči sa mi to · 2 · 16 hod.

  • janko
    10. 6. 2015, 21:12

    čo vravíte na program OFFu?

    • boomer
      10. 6. 2015, 22:42

      velmi dobry ako vzdy. ride, xiu xiu (este ked hraju hudbu z twin peaks, mega mnam), rtj aj sunn o))) by som bral okamzite vsetkymi desiatimi. ostatne kapely nepoznam dost dobre na to aby som sa na ne dokazal tesit, ale celkom ma mrzi, ze to tento rok nedavam.
      maju jednoducho atraktivny profil.

    • cookie
      11. 6. 2015, 11:20

      tentokrat ma tak nedostal do kolien, resp. pokladam ho za slaby

      RTJ parada, uz len kvoli nim, Iceage som videl nedavno, Ought min. rok a zo zvysneho by som si po dlhych rokoch opat pozrel Jaceka Sienkiewicza a lakaju Sunn O))), thats it, drzim im palce, paci sa mi ich zaber a snad o rok poprve...

    • lurie
      11. 6. 2015, 12:35

      Okrem spomenutych Xiu Xiu a Ride tam budu predsa Mick Harvey a Residents, z toho co som nepoznal sa mi pacia Dean Blunt a Doldrums.
      Zaujimave ze su od Pohody o mesiac neskor a casovy rozpis uz zavesili.

    • cookie
      11. 6. 2015, 13:09

      za zmienku este stoji Lee Gamble https://youtu.be/RkSmkxW8qH0 a Son Lux, ktoreho ale uz asi vsetci videli, jeho novy album je opat velmi pocuvatelny https://youtu.be/-sfUsHAN-gc

    • user56faee91b8170
      12. 6. 2015, 19:22

      no tak tento rok je stale kukatelno na OFFe. bohuzial tento rok po 4. rocnom maratone skipujem, kvoli dospelackym povinnostiam:)
      okrem spomenutych by som este vypichol nadane danske devy Selvhenter, Sun Kil Moon (toto som si myslel, ze u Pohodakov bude jeden z hlavnym headlinerov:)), popr. akcnych The Dillinger Escape Plan. tak dufam, ze o rok nacnem plan na novu (a uspesnu) patrocnicu:)

    • lurie
      12. 6. 2015, 21:11

      Sun Kil Moon sa mi zda nuda, ale Selvhenter to uz ano, nestusil som ze sa mi raz bude pacit freejazz, ale co tie zenske stvaraju je neskutocne

  • cookie
    10. 6. 2015, 15:04

    no vidite, a bali ste sa 8ky :D

    • monghi
      11. 6. 2015, 09:34

      "to zas bude v álejích nablito!" :D :D :D

    • emo
      11. 6. 2015, 12:02

      a 8čka zas nebude ? kua nehrám sa čím ďalej sa to s drogami, špeciálne tými alko pritvrdzuje
      a Vy dvaja peťo, elle, vy do toho testu Vašich znalostí piva - aký druh, (ne)rýchlené, ako a čím chmelené, (ne)pasterizované, (ne)filtorvané, 8, 10, 11, 12, 13, 16, 19, riedené, extrakty, (pa)chute, "euro" ... idete či nejdete ??
      šak za 2-3 týždne mi špeci vzorky s potrebnými nuansmi žiaden sladek nezrobí, aj tak už asi musí riešiť len už rozbehnutý proces v procese ...

    • emo
      11. 6. 2015, 17:17

      tak teraz už nechápem vôbec, čiže jedno bolo to Tvoje pseudo pivo, kde všetko išlo na úkor chuti a zdravia, ktoré je nekalo riedené, rýchlené, z extraktov s CO2 čo je teda všetko cítiť v chuti ... + čo si všetko pred pár hodinami písal a to druhé neurčila za lepšie ani nadpolovičná väčšina ? či to sú obe tie "europivá" no a teraz je už s tým nezdravým a s tým extrémne riedeným, bez neupravovaného chmeľu bez enzýmov a bez chuti všetko ok, no ja sa už fakt strácam, k tomuto testu sa neviem vyjadriť, nepoznám urpiner vôbec a bažant kt. chutnali som tiež pravdepodobne vôbec nikdy nepil - len mi tam akosi nápadne udrelo do očí že skončili cca 1/1 čo je v príkrom rozpore s internetovými diskusiami ...
      ok takže ideme na to: stretávame sa štvrtok, dohodneme kedy, ak to elle tiež potvrdí, ak nie tak aj tak si dám kvôli Tebe tú námahu docestovať si po to a ideš sám, pije sa jedna vzorka, vy ako odborníci určíte koľko sa má naliať, fľaša sa odpečatí tesne pred určovaním
      určuje sa ešte doplním a upresním pre jasnosť, zatiaľ:
      - aké pivo - napr. tmavé
      - aký druh - napr. ležiak, prípadne typ
      - % napr 11
      - je pasterizované?
      - je filtorvané?
      - bolo riedené?
      - suroviny
      - extrakty?
      - chmeľ - ten "zdravý", či ten "čo už nedáva nič okrem chuti"
      - bol použitý cukor?
      - boli nejaké náhrady (keď už toľko s tými náhradami :)
      - ruší niečo chuť - asfalt a pod, nejaký problém
      - iné nekalé praktiky (keď už toľko tie nekalé praktiky :)
      ešte to zosumarizujem, zatiaľ len tak pre predstavu
      samotné hodnotenie piva laickým kritériom chutí-nechutí, nepodstatné, ale keď chcete poteší, asi by to tam malo byť aj toto subjektívne hodnotenie veď o to ľuďom hlavne ide, aby im to chutilo, správnosť sa však posudzovať nedá :)
      odpovedáte písomne, áno - nie, aby ste sa neovplyvňovali, tým čo odznelo, test z moje strany minúta, Vašej ako dlho potrebujete
      následne sa zneutralizujú chute - chlebík alebo čo chcete
      otvára sa druhá vzorka a opakuje sa
      keď chcete niečo upravovať - podľa ľubovôle
      nejdeme z toho robiť žiadne divadielko, budeme sami ak si náhodou neprajete inak, na peťa mám číslo, priebežne ešte upresníme čas a potom si voláme, s elle dohodneme

    • emo
      11. 6. 2015, 22:47

      uf to fakt ? to bol "súboj" urpinera s bažantom 10%? ten ale vkuse omieľaš že chutí vďaka tej blbej technológii a tým nekalým praktikám ako 8%, čím to teda je že ten urpík chutí tiež tak mizerne?, tento test teda preukázal, že aj urpineri bezbreho klamú ? ... atď ako si to popisoval?
      začínaš sa trošku chápať a inak čo by som ja mal rešpektovať, však ja som v živote pol slova na urpiner nepovedal
      aj boj s korporáciami beriem, ale lepšie žiaden ako tento jalový
      bojovať znamená pravdu hľadať, nájsť ju a vedieť ako jej odpovedať :)
      analýza dokázala hovno, toť všetko čo dokázala Vaša analýza
      a to teraz že ja vlastne vôbec neuznávam drogy a keď už uznávam umenie výroby ako umenie a riešim pivo ktorého ktorého výroba z tohto pohľadu sa má k urpineru ako urpiner k bažantu, to teraz mám sám voči sebe mať právo nadávať na urpiner ??
      ja si skôr myslím že ten kto "má právo byť spravodlivo rozhorčený" nič nepochopil
      inak som Ti to už niekoľko x vysvetlil (nie takto priamo), keď sa Ti to nechcelo čítať, lebo sa to ťažko číta :) tak prosím nenúť ma byť tu pateticky sťa by poučný blbeček :)
      a to teraz akože mám chodiť a vystihovať najpríhodnejšiu chvíľku preukázať mi tú česť, že sa zúčastníš mojej ponuky :) lebo vtedy si tam potom tam a potom tam :)
      ale páči sa mi že Ti s blížiacou sa Pohodou očividne rastie nálada, to je fajn
      cmuk, láska, mier, pohoda :)

    • emo
      11. 6. 2015, 23:55

      a vôbec, v tejto chvíli ma to už úplne prestalo baviť, donesiem to čo som už mal vymyslené - pivo podľa receptúry z roku 1500 n.l. nefiltrované, nepasterizované, živé pivo so živými kvasnicami, napreoňiek tomu žiaden muťák ale krásne čisté, žiadna "smiešna" urpinerská (ospravedlňujem sa, že som ich použil a nemyslím to zle) 50 dňovka, ani dvojtýždňovka, týždňovka ale poctivá tucet týždňovka, žiadna chémia, žiadne cukry, žiadne riedenie, žiadne extrakty, žiadne granule, nič umelé, nič pridané, žiadne sýtenie, všetko pracuje samo ako má s použitím a využitím našej modernej doby (dôkladná sterilita presne tam kde má byť, presné teploty tam kde práve a ako dlho majú byť)
      čiže už nič netreba určovať, netreba nikoho kto by sa pivu rozumel, stačí ktokoľvek kto bude mať chuť sa s nami stretnúť, len preto že sa s nami stretnúť chce, alebo nás prozreteľnosť spojí a vypijeme si to v dave s tými čo práve budú na našej kapele okolo a budú to tam s nami zdieľať či už cielene či náhodne
      kua hoši guten tag a good night

  • user56faee91b76d0
    10. 6. 2015, 11:45

    Môj skromný príspevok do debaty - tešíme sa už!

    https://dennikn.sk/blog/pohoda-bude/?ref=tit-box-top

  • HugosBB
    10. 6. 2015, 11:20

    Zdravim, horucka sa zvysuje 28 dni do zaciatku sviatku. Mna by zaujimalo ako sa ubera predaj listkov. Michal tu vedel pominule roky hodit nejaky komentar ci sa predaj ubera podla predstav... A da sa vycislit kolko percent navstevnikov je mimo SK/CZ? Mam pocit ze zaujem z "vonku" z roka na rok rastie co je super... Drzim palce vo finiši priprav tesime sa...

    • boomer
      10. 6. 2015, 19:15

      vzhladom na spravy o predpredaji sa da predpokladat ze ak nebude vypredane, tak bude aspon takmer vypredane, podobne ako dva roky dozadu. asi je uz ale jasne, ze sa doteraz predalo viac listkov, nez na minuly rocnik celkovo :)

    • oliverlikes
      11. 6. 2015, 02:43

      Pred pár dňami písali na FB, že kvôli vysokému návalu objednávok im padá pohodashop :) Tak snáď to nebude také strašné s predajmi

    • oliverlikes
      11. 6. 2015, 18:41

      Ozaj Peter, sme na rovnakej myšlienkovej vlne :) Pohoda je tento rok moja jediná dovolenka, dúfam že nebudem 3 dni počúvať z každej strany pokrik "Hovno". Nebolo tiež náhodou rok 2011?

  • thepaulla
    9. 6. 2015, 18:50

    je nejaka nadej, ze zavolate aj cisto iba franzov? pocuvam to ffs a som...ako to povedat....velmi, ale velmi sklamana... nie vsetci mali moznost vidiet ich inde a niektori, mozno ako ja na nich cakaju 11 rokov a toto... akurat to pocuvam a je to hrozne a to franzov naozaj milujem... toto nie je ani na cenu utechy, ale tak mozno ma to nazivo prekvapi...

    • ben_jay
      9. 6. 2015, 20:15

      ahoj paula bolo nám povedané že počas koncertu zaznejú aj najväčšie hity od FF. takže zopár veľkých hitov budeš počuť aj na Pohode...

    • ben_jay
      9. 6. 2015, 21:23

      A When I Kiss You od Sparks nič? Aj to sa chvíľu hralo :)

    • Murdoc
      9. 6. 2015, 21:37

      podle mě ten koncert bude super! a ta nová deska mi nepřijde špatná. samozřejmě Franz Ferdinand sólo na některém z dalších ročníků by mi udělali taky velkou radost!

    • thepaulla
      9. 6. 2015, 21:42

      dakujem za utechy, ale aj tak no... radsej sa nebudem tesit, aby som nebola este viac sklamana, radsej nech ma potom milo prekvapi...a skusim dat albumu este par sanci.. dve pesnicky sa mi celkom aj pozdavali, tak mozno z toho vznikne viacej..:D

    • ben_jay
      9. 6. 2015, 21:43

      Aj ja si myslím že budú fajn. pre mňa asi najzábavnejšia gitarovka ktorú som kedy naživo videl ( musím si na tie superlatívy dávať pozor :) ) a Sparks tiež nie sú nejakí akademickí suchári - stačí si pozrieť ich staršie klipy či vystúpenia. Verím že sa napokon všetci zabavíme.

    • thepaulla
      9. 6. 2015, 22:14

      peter, mozeme si potom zafrflat spolu....:D

      inac musim sa priznat, ze toto je pre mna najslabsi rocnik, aky som kedy zazila a asi este aj zazijem... tento rok budem asi hojne okupovat stanove mestecko ,alebo mozno si konecne pozriem poriadne areal..:D

  • chinsu
    9. 6. 2015, 18:37

    preco ma rock for people take iste motylie kridla ako pohoda? Preco?

    • Matwe
      10. 6. 2015, 10:11

      Sú od rovnakého dodávateľa. Sme radi, že sme ich do strednej Európy priniesli ako prví.
      V tomto roku stúpne ich počet zo 75 na 90 :)

    • Murdoc
      10. 6. 2015, 10:27

      http://bit.ly/1L0RxFS hříšná těla, křídla motýlí...

  • Murdoc
    9. 6. 2015, 12:56

    kdy už bude time schedule? :)

    • Matwe
      9. 6. 2015, 16:47

      Ahoj, pracujeme na ňom.
      Čoskoro, budeme o tom informovať :)

  • emo
    9. 6. 2015, 12:35

    hm, tak vraciam sa k tej údajnej 8čke
    síce som písal, že kto čaká nejakú atrakciu, tak bude sklamaný
    snáď vysvetlenie pojmu "atrakcia" - turistická atrakcia je rímske Koloseum, atraktívny dovoz na svadbu je exkuzívny veterán, možno ani nie tak exkluzívny, hlavne veterán, prípadne dobový povoz v dvojzáprahu ešte lepšie 4záprahu bielych koní, atraktívne sú exkluzívne novinky techniky, kt. už o rok-dva atraktívne nebudú :), áno aj, atraktívnosť s mladosťou a novosťou môže ísť ale zásadne nie dávať do súvisu umernosti nedaj bože "synonymickosti" :) nový mladý "model" bez ďalších nutných podmienok rozhodne atraktivitu nerobí, že pre staršiu ženu je zajačik atraktívny (+ výmena pohlaví) a nie je to iba potvrdením atraktívnosti krásnej, vyrovnanej zrelej dámy o ktorej navzdory všetkým umelo vytvoreným spoločenským predsudkom snívajú všetci muži od 12-tich po 100 ? :)
    nuž po blbom úvode k veci - pripúšťam aj malé bezvýznamné % konšpiračnej teórii a v tomto prípade mením svoje vyjadrenie o nadpriemernej 10ke na atraktívnu 8ku, prosím dôkazom potvrdiť a následne udeliť zlatú medailu zlatých medailí za najlepšiu 8ku na svete
    pozn. pre pivárov k opilosti - sadneme do krčmy a po 4-5-6 10nách už celkom niečo šľape v hlave, no hej jednak to a jednak za 2 hodinky
    inak pri dobrej šichte sme za šichtu dali 10 pív a práci to neuškodilo, a murára čo som mal doma som ja alebo sám sa zásobil 10 až 12timi pivami na deň odviedol špičkovú robotu sadol do auta a išiel domov - ako to vôbec môže niekto porovnávať
    no a teraz vážne - ponúkam odmenu 1000 E, tomu kto sám osobne potvrdí, že je to 8čka
    good night

    • emo
      9. 6. 2015, 15:19

      :) asi nie
      no nevadí, skúsme sa na začiatok dohodnúť tak že sa nedohodneme a to nevadí
      ja nie som odborník na pivo našťastie tak budem hovoriť iba v príkladoch
      1. prečo by malo byť pivo horké ??? nie je už toto samé pseudo pivo, ak už taký pojem používame, chmeľ ako prísada je v pive relatívne nová vec, čo sa týka histórie piva, a sme tam, všetko sa mení všetko je proces, nič nie je nemenné nič nie je trvalo udržateľné, tradičné je to čo si sami tak určíme a z tohto pohľadu sa všetci mýlime
      2. prečo je plzeň nejaký bod od ktorého sa máme odrážať pri posudzovaní a porovnávaní, ja jej kvalitu nespochybňujem, je to ale s najväčšou pravdepodobnosťou čistý omyl, možno práve plzeň zmanipulovala svet piva, napr svet toho nášho piva, isté je že sa vlastne jednalo o jej čistotu a teda pravým dôvodom bolo presne to prečo vyhrala biela múka - jej jemnosť a čistota a nakoniec aj tá jej beloba, žeby jedinný správny chlieb a pivo boli tie jemné čisté a biele ?
      3. kto sa má vyznať v tých 200 druhoch pív, je to vôbec dôležité, spoznať už jeden druh piva a vedieť ho posúdiť je pre mňa nonsens, samozrejme ak je to niekoho záľuba prosím, nie som mu partnerom do debaty, aj tak si s výrobcom môžme sadnúť na ochutnávke pív - keď si chalan vyrobí tri druhy vlastných pív a zúčastní sa súťaže alebo nesúťažného stretnutia a mne sadne jedno pivo, ja nemusím a lepšie povedané ani nemám vedieť prečo, on mi to už vysvetlí prečo hoc skončil na 3 mieste alebo sa vôbec neumiestnil, prečo je pre mňa jednotka
      takto je to vo všetkom, všetko čaro ktoré rozlúštiš ... blabla prd, za celý svoj život nepochopíš špičkové diela dizajnérov, architektov, kuchárov, vedcov, o tom to je, ale takých dizajnérov svojich umení sú tisícky len v mojich KE, ty vojdeš do sqelého diela záhradného arch. a len vieš, že ten priestor je geniálny, to prečo je geniálny vie on a pár iných géniov, ktorý prejdú na druhý koniec záhrady a žasnú, že čoo a potom to po 100 rokoch zas niekto doplní pri pohľade z lietadla, však ešte toto ...
      3. príklad čaj - kámoš, zenový majster sa naučil piť čaj až v nepále v kláštore kde bol 1/2 roka či koľko, brat cestoval po vietname, kde je všeobecne čaj taký vietnamský a žasol, nabral si z cesty jeden u nás bežný čaj - zelený čo sú lístky tak skrútené a v tej časti sa pije iba to a nič iné, prešiel ďalej do Vietnamu a tam mali iba iný druh tiež zeleného a tam sa zas pije iba ten, tak im ponúkol že aha tu mám čaj(principiálne pivo z plzne, nie toto vaše východniarske), nechápavo na to pozerali, že čo to je veď to nie je čaj a odmietli to ochutnať, čí pohľad je správny ten náš alebo ten ich :))
      kašlime na to, nepochopíme sa - ja uznávam iba pravé pivo, nie tieto Vaše nové pseudo pivá, chmeľ v pive nemá čo robiť, keď už tak tabak, to tam ešte znesiem, z nových pív je najlepší bažant 8%, normálne som si ho pomýlil s 10% :)

    • emo
      9. 6. 2015, 15:34

      ach cookie, díky za doplnenie môjho príspevku, tak už aj ty poznáš cestu nás ochrancov pôvodného piva, áno je to pravda, chmeľ sa snažíme vylučovať, nejde to priamočiaro, lebo to by pivní šarlatáni neprijali, pomaly to meníme náhradami a potom to nebude vôbec
      ale ostatné veci v tom článku sú vhodne podávané polopravdy, hovoria iba A a nehovori B
      cesta kazenia piva trvala tisícročia, plán na nápravu máme stanovený na storočnicu a v ktorom štádiu sme to neprezardím, isté je že za sociku ste pili 3 krát väčšie žbrndy až na výnimky, zaujímavé že už si to nikto nepamätá a dnes sa kritizujú o niekoľko tried lepšie pivá :)

    • elle
      9. 6. 2015, 16:52

      inak s tými chmelovým granulátom to nie je až také zlé, ako to vyzerá/sa tvrdí. pila som už všeličo, zväčša práve z granulátov (sama už mám vyhliadnuté granuláty na vlastné pivo). lenže nie je granulát, ako granulát :) zároveň ale dodávam príklad od kynšperského zajíce. varia viacero svetlých ležákov a majú aj istú zelenú 12tku, chmelená šiškami, nie granulátom. jeden z top ležákov aké som pila, rozdiel cítiť je. treba priznať :) použitie chmelového granulátu ale nejde bok po boku s kvalitou piva

      na okraj a pre ema dodávam, že pivo nemusí byť horké. a to že je horké ešte neznamená, že je dobre chmelené :/ myslím, že si to všetci dobre uvedomujeme :)

    • emo
      9. 6. 2015, 18:09

      no nerád protirečím snáď sa odpoveď nájde sama
      je síce zarážajúce ako málo si ľudia pamätajú, viem že veľa postkomunistov si na dobu v mnohých aj protirečivých uznávajúcich aj zaznávajúcich svojich ale hlavne sebou od iných prebratých mýtov tak vždy zaručene presne spomínajú
      viem že komančovia boli veľkí čarodejníci a preto dokázali z tých najenkvalitnejších potravín vyrobiť vždy všetko nachutnejšie, síce sme vyhodili sládkov, lebo oni by toto prznenie nápojov nikdy nedovolili, ich miesta prijali naši kamaráti, hlavne politicky správne uvedomelí a synovia súdruhov xy a yz, tí už len tým že mali správny svetonázor logicky vedeli bez akejkoľvek praxe všetko o pive, na vodu sa ohľad nebral, kto by o tom aj niečo vedel že s vodou sa vôbec niečo má riešiť, voda ako voda, kvalitné zrno išlo na múku, za použitie kvalitného zrna na pivo by si skončil v base a navyše načo, keď žiadna konkurencia nebola, veď sa nebolo s kým predháňať, robilo sa to všetko z lásky k nášmu socialistickému ľudu, áno presne tak si to pamätám, zrno od plevov sa síce delilo a to naozaj dôsledne v istých rokoch hlavne, ale určite nie pri to skutočnom zrne a plevoch tak si mal v pive najrôznejšie prísady, teraz nechcem kecať lebo to už fakt neviem, ako bolo to vylúčené zrno ako nekvalitnejšie delené, či vyššia kvalita išla na skrmovanie alebo na alkoholy, urýchľovače a zlepšováky všetkého druhu boli vítané, a s kapitalistickou tradíciou bolo treba jednať rázne, kvalita je samozrejme čistým synonymom socializmu ... škoda reči - z nekvalitného zrna a zlej vody, bez odborníka to najkvalitnejšie pivo :(
      choroba dnešnej doby - pravda sa stratila
      pivo bolo v prepočte na priemerný plat za sociku vždy drahšie ako dnes - vždy, vždy, vždy, pritom pivo bol najlacnejší nápoj, nič sa nedalo kúpiť v žiadnom podniku 1/2 litra lacnejšie ako pivo, samozrejme ako píšem drahšie a horšie, v neporovnateľnej kvalite oproti dnešnej
      napriek tomu mi pivo vždy chutilo, tie pivá ale boli skutočné žbrndy, na šetrenie a cenu ak to chcete prirovnávať k dnešku, to si neviete ani predstaviť, v prvom rade sa nikomu nechcelo robiť, každý úkon radšej ako zjednodušiť lepšie rovno vynechať, doplniť chémiou vyššie výnosy plodín, keď hovoríte dnes o nezdravých potravinách a prísadách kde máte tak jasno že za soc sa na to prihliadalo, však naši ľudia tu v potravinárstve a poľnohospodárstve robili a to kto s čím robil to zásadne nekonzumoval, uvedomelosť ľudí je dnes 2x tak v prdeli ako vtedy - aspoň zlo bolo jasne vymedzené
      inak som pil poľské pivá, talianske celkom dosť a kade aké a boli v pohode a hlavne každé úplne iné a celkom mi chutili, horké bolo vždy každé, aj keď bolo napr. sladké, horkosť tam bola, nehovorím teraz o pivách bez chmeľu, to je iná kapitola, všetky pivá sú upravované aby dobre chutili, buď "prirodzenou" cestou alebo "menej prirodzenou", hneď vedľa máme stretnutia samovaričov, samovýrobcov, niektorí sa smejú s prepáčením zo všetkých týchto múdrostí médiami aj krčmovými znalcami prezentovanými, je jasné že keď si doma vyrobím akýkoľvek produkt bude úplne iný ako kupovaný kdekoľvek a keď si sám vypestujem všetky ingrediencie bude ešte iný
      nechcem brať nikomu ilúzie, zas keď je niečo pravda alebo nezmysel niekedy sa ozvem, ale väčšinou ani nie, s búračmi mýtov si najviac rozumiem a tak ako sme robili pokusy s presvedčenými odporcami zmrazovaného a rozmrazovaného chleba, že to už nie je ono a oni to vždy cítia čuduj sa svete nič necítili, tak si aj chlapci výrobcovia piva a vôbec všetkého čo kto robí, urobia aj srandu z kolegov, nuž celkom by to bola sranda, Kĺudne sa tak doma odtestujte s tými druhmi a riedením a uvidíte sami, poznám aj ľudí čo poznajú či alkohol bol robený čisto aj s rizikom, že sa nič nezíska, alebo sa mu pomohlo cukrom droždím atď, je možné že aj niekto z Vás je takýto odborník na pivo, tak klobúk dole :)

    • emo
      9. 6. 2015, 18:11

      ozaj ten odborník má u mňa tých 1000 E, čakám naňho a s ním sa potom rád porozprávam a dačo priučím

    • emo
      9. 6. 2015, 18:58

      elle a ty poznáš aj nejakých ľudí čo robia pivá vlastné, lebo tu ti nikto recept nedá, je to ich tajomstvo a ich špecialita, mal by som aj kontakt na ľudí kade tade, aj v kanade :) ale všetci sa Ti pochvália tým že si s tebou pripijú a toť všetko, najradšej by som nejaký starý slovanský recept, ovsené, ražné aj s tajnými ingredienciami :) nič také, že si niekde mám objednávať nejaký granulát, čistý DIY, tak kebyže si niečo vedela, tak mi to prosím priprav, môže byť aj nejaká klasika taká dnešná, hocičo fakt pre začiatočníka tiež poteší, ďakujem

    • emo
      9. 6. 2015, 21:54

      peťo, v čase keď stál budvar 2,50, stála plzeň 6 ?
      pozri my sme prepočítavali ceny keď stálo pivo 1.50 aj 4.50 aj 5.50, ceny sa menili všetko išlo stále hore aj platy sme k tomu dávali adekvátne na konkrétnu dobu, a preto s to zovšeobecniť dá, a každé pivo bolo drahšie vždy, vždy, vždy, preto to 3 x zdôrazňujem, toto debatujem v krčmách so zarytými komunistami a obhajcami ČSSR, no niekto z nich ba ma už opravil iste, takže je to 100%
      inak potraviny sú všetky lacnejšie teraz, možno tam by sa dalo polemizovať na niektorej konkrétnej - nič mi nenapadá, podobne benzín , elektronika, oblečenie, skoro všetok spotrebný tovar, drahšie je bývanie, energie, náklady ktoré vôbec neboli - mobily atď
      ale páči sa mi ako si budeme obchádzať podstatu

    • emo
      9. 6. 2015, 22:10

      ale mám pre Vás dvoch elle + peťo ponuku - milý test
      donesiem dve priamo v pivovare uzavreté fľaše bez akejkoľvek identifikačnej známky plnené do rovnakých plastových fliaš, originál uzatvorené
      a obe vzorky budete podľa svojich chutí identifikovať, budú tam nejaké rozdiely, alebo aspoň nejaký rozdiel, ale možno úplne iné
      času je málo, musím vedieť hneď či do toho idete, aj tak bude problém to zrealizovať
      degustácia bude iba vzorky A a B a čím viac určíte tým lepšie a vyjde z Vás jeden víťaz, no šak len tak pre nás :)
      trochu ma to zdrží a dôjdem trochu neskôr, aj ma to bude niečo stáť, tak chcem potvrdiť na fix, degustácia bude musieť byť štvrtok

      no a teraz si potrénujete ako znalci sa ešte dobre pripravíte a potom dúfam určíte čo najviac či ide o pivo svetlé, aká druh, koľko %, či bolo rýchlené, či šišky či granule, aké ingrediencie boli použité, či je filtrované, či je pasterizované, či bol použitý cukor, extrakty, chuť dozvuk bla bla, či sú tam nejaké chyby, pachute ..., na ktoré ma sládek upozorní ...
      hm?

    • elle
      9. 6. 2015, 23:20

      emo, domovarníkov poznám už celkom dosť O:) receptov je na internetoch myslím tiež pomerne veľa. na fejsbúku funguje minimálne jedna skupina, celkom aktívne ti tam poradia https://www.facebook.com/groups/domacipivo, tiež pivní škola fungujúca na pivnirecenze.cz tých zdrojov je veľa... neviem ale, či sa dá úplne vyhnúť objednávaniu granulátu, pod tým čistým diy myslíš aj vlastnú výrobu sladu napr? auč. ja som inak čo sa varenia týka úplný nováčik, takže ja ti neporadím, sama iba zisťujem čo a ako :)

      inak s tým ražným, môj šéf varil jeden rye saison, mňam! a čokoládový porter, ešte viac mňam! a imperial coffee stout od môjho bývalého kolegu, najnajnajlepší imperial stout aký som zatiaľ mala! pivo dokáže byť také skvelé! hotové umenie! o to viac ma mrzí že k ľuďom sa masívne dostáva iba akýsi čajíčkový odvar a unifikovaná nudná žbrnda. čím rozmaznanejší ľudia budú, tým lepšie. čím viac lokálnych a rozmanitých minipivovarov, tým lepšie. ľudsky aj ekonomicky.

      a koľko nám to chceš priniesť pív na ochutnávku? iba 2? a tie určovať? skôr by som chcela vedieť, ktorý sládok z pivovaru sa ti prizná, že pivo, ktoré uvarili a predávajú je napríklad riedené z vyššieho epm koncentrátu, že je z nekvalitného granulátu, že dokrmovali kvasinky sirupom etc. každý sládok si svoje pivo najviac chváli a najviac mu chutí :D takže skôr by som bola prekvapená, keby tebe otvorene povie o tom pive pravdu

    • elle
      9. 6. 2015, 23:27

      ešte k tej stupňovitosti. nie som chemik, takže netuším, či existuje vzorec na výpočet pôvodného extraktu mladiny z už hotového piva, pravdepodobne by ale bolo treba vedieť viacero veličín... a kým nevlastním refraktometer/sacharometer/cukromer a do rúk sa mi nedostane ten pivný poloprodukt, ťažko zistiť aké bolo reálne epm pred skvasením. na chuti sa to však prejaviť môže. rovnako ako ďalších veľa vecí. takže 1000€ od teba má šancu získať nanajvýš tak sládek :)

    • emo
      9. 6. 2015, 23:56

      no hej, ja si chcem aj tú raž vypestovať, jak inak, keď to takto robili moji predkovia pred 2000 rokmi tak asi tak, počítam že budem vedieť urobiť pivo jedine v zime, jak inak, ako sa to vlastne robilo v lete? to bolo potom tiež euro pivo robená za týždeň dva či čo ? otázok veľa odpovede žiadne
      keď som pracoval na slamených strechách, tiež sa na to muselo žito dopastovať, potom sme to vymlátili, rozoberali sme staré hlavy a šuby, aby sme sa ich naučili viazať, nebolo nikoho kto by nás zaučil, len už potom my medzi sebou teda hlavne ľudia zo Zaježky ...
      no ale ja budem mať 2 zapečatené fľaše bez identifikácie a čo tam bude či už dobabrané alebo nie to uvidíte, však ty vieš rozoznať či sú tam pravé neupravované šišky a peťo bude vedieť či tam je dopĺňaný co2 a koncentráty, nejaký problém ?
      díky za odkazy pozriem na to
      tak ideš do toho?

    • emo
      10. 6. 2015, 10:16

      elle - hustomernú skúšku by sme zvládli určite zjednodušenú aj my dvaja bez akéhokoľvek náčinia, dokonca keď viem že čapuješ, tipujem že, už pri zaručenej vzorke inej 10% a 8% by si naše pivo s niektorou viac rozumelo, pozor na % alkoholu, lebo nie je voda a alkohol rovnako ťažký
      alebo pri max presnej váhe na nejaké tisícinky by sme možno už aj mali nejaké výsledky - u nás je labák siemensu a je to brutál dobrá vec zistia všetko, predpokladám, že by na to išli cez nejaký systém rýchlosti zohrievania kvapaliny cez závislosť jej hmotnosti, ale určite ešte exaktnejšie - neviem či už toto je na tých 1000 a neviem načo by som si ich sám platil
      ide tu o to že keď ste makáči ako sa prezentujete bude náš test pre nás všetkých cťou, určite pre mňa, keď nie tak sa na to radšej vakašlime
      potom prosím nenavážajme sa do toho piva takými blábolmi a papagájovaním jek jednej strany tak druhej strany prezentujúcej svoju blbosť na nete a vážme si diskusiu aj medzi sebou aby sme nestratili aj svoju úctu ak sme ju už niektorí náhodou aj nestratili
      obvinenie spoločnosti, že voči svojmu exkluzívnemu partnerovi robí podvody a zavádza ho, klame a vôbec tu padajú dosť silné slová - zasadne vždy nevina, potom dôkaz a ešte aj potom s tou vinou veľmi opatrne
      vždy som sa k tomuto tu vyjadril
      z druhej strany - maximálna kritika s minimálnou sebakritikou - šit, pomýlená sloboda pre mňa antisloboda, likvidácia principiálne slobody vlastnej a nekalé ovplyvňovanie iných
      čiže granule boli o ničom - len pre chuť a o hodinku už sú OK a s tou 8 sa napr peťo aspoň snaží argumentovať prečo by to tak mohlo byť (aj keď to prezentuje prečo to tak je) na rozdiel od zástupu všetkých zaručených 8čkárov
      nejdem robiť s kámošmi siemensakmi žiadne testy, ide tu o niečo iné
      ďalej už vyššie som spomínal že poznám človeka čo s veľkou presnosťou určuje pri pálenôm či je proces košer, z jedného pohľadu košer, je to česť a úcta dajme tomu cechová - správne, žiaden dišputát ale dodávam nikdyx som nepočul týchto machrov tak neúctivo sa vyjadrovať o niekom kto nechce aby sa mu všetko ovocie premenilo na 2 dcl, len preto že nebol dostatočne slnečý a teplý rok, dokonca práve seba považujú možno za trochu uletených niektorí, sú zásadoví, ja sa klaniam
      podobne určite viacerí ste sa už zúčastnili testu kávy, kde sa do rôznych farieb podáva káva, vždy tá istá, ja ako nekávičkar som mal všetko zle, no test opätovne potvrdzuje s neomylnou presnosťou, že pri presnej farbe je najviac podporená chuť, vôňa sila a to 4té si už ani nepamätám a tí fajnšmekri na kávičkovanie presne zoradzovali ktorí káva je najvoňavejšia atď
      to je krása nuansov - toto ponúkam a ak si potvrdíme že ide o skutočných znalcov piva, možno dôjdeme nakoniec na to že to bažant pohoďácke je x/10 vo svojej kategórii a toto tu budeme argumentovať - napríklad :)

    • emo
      10. 6. 2015, 10:39

      peťo ok, veríš dedovi, no ja som kupoval za sociku za 5,50 nie plzeň, ale normálne žbrndy, je to tak,len som ťa upozornil aby si toto neprezentoval týmto štýlom, lebo poskytuješ nevedomky zlú info, v čase keď stála plzeň 6, nemohol stáť budvar 2,50, s platmi dnes to porovnávaš úplne zle, výhodou je to že aj platy za sociku boli "unifikované" :) takže presne každý vie koľko zarábal a dnes poznáme priemerným plat, takže k omylu nemôže dôjsť
      samozrejme je pravda že budvar stál cca 2,5 a plzeň 6 rovnako je pravda že gambáč stál 1.50 atď až 5.50 možno aj 6
      a ten test by bol s neznámym obsahom nie porovnávanie bažanta s niečim
      plastové fľaše plnia ja klatenekri a o malých pivovaroch ani nehovorím, aspoň kde som ja bol tak Ti tí malí a drobní výrobcovia plnia tie špec pivné 1,5 l, receptúry podľa tých zákonov "o čistote piva" kolo r. 1500 Ti takto uzatvorené a v chlade bez najmenšej ujmy zaručene vydržia 1 týždeň, bez záruky aj viac
      zas je pravda, že tí čo chodia na ochutnávky a súťaže to u nás nosia vždy vo fľaši, aj tí malí výrobcovia čo dodržiavajú tvrdo aj spôsoby čo už dnes nerobí vôbec nikto na SVK to dávajú do tých plastových 1.5 a to sú najväčší pivní fundamentalisti akých som kedy u nás stretol, neuznávajú ani prevoz v sudoch na dlhšie trasy lebo pivo sa natriasa a samozrejme neuznávajú vôbec čapovanie zo suda nedaj bože že by ešte mal stáť niekde pod pultom a z neho sa čapovať atď
      takže podľa toho usudzujem že plast žiadne barbarstvo nebude, keď si to oni sami takto plnia :)

    • emo
      10. 6. 2015, 11:01

      no, a čo Ti to porovnanie tam ukazuje ? :)
      myslím že celkom fajn porovnanie
      škoda že nie časovo odstupňované aspoň pre 20 rokov sociku
      výhoda vtedy - cena ako vravím "unifikované" - dnes problém, čím väčšie mesto tým menšie ceny - konkurencia veľká - vyššia kvalita, nižšia cena, čím menšia dedina tým horšie - naopak :( - kapitalizmus
      pekný príklad keď som kupoval jogurt v Prahe za podstatne nižšiu cenu ako ten istý na Morave a to bol aj vyrobený bližšie alebo keď predáš staré auto v meste alebo na vidieku, takže s tými cenami čo tam dávajú na dnešné pomery to tiež neviem ktoré sú, ale od oka mi to príde celkom že to sedí
      takže je celkom nezmysel že keď tu žbrndy stáli 4.50 - 5.50 a plzeň stála 6, žeby ... to odstupňovanie 10 po 12 tiež u nás také nebolo ako oni dávajú, ale to že v priemere je pivo o tých podľa nich 45% lacnejšie teraz, to môže sedieť z dlhodobého priemeru, podotýkam že momentálne výkyvy vyššej politiky ako štátnej a pivo išlo s výkyvmi v poslednej dobe prechodne veľmi dole

    • emo
      10. 6. 2015, 22:31

      Košická Veľkopopovická - Popka
      88-9 kozel 12% - 5,5 Kčs
      dnes - kozel 10% tankový 1 Euro
      - plzeň - 1.6 Euro

      nezamestnaný bieda

      zamestnaný
      1300 Kčs ... 236 kozlov 12% / mesiac
      700 Eur ... 437 plzní resp. 700 kozlov tankových 10% / mesiac

      dôchodca
      600 Kčs ... 109 kozlov 12% / mesiac
      350 Eur ... 218 plzní resp. 350 kozlov tankových 10% / mesiac

    • emo
      12. 6. 2015, 01:06

      žiadne 12tky posledné roky 2,50 nestáli
      pivo bolo horšie ako teraz - robilo sa všetko naopak ako teraz, nič sa nečistilo, nebol tam odborník, boli najnekvalitnejšie suroviny, šudilo sa kde sa dalo, vrchol chemizácie bol kedy? my jak deti sme chodili hádzať kamene do piva lebo to pekne žblnkalo, ďalšie deti tam možno hádzali hlinu, prímesí bolo bez tak dosť aj bez toho a pivá sa viac podobali na ponožkový vývar, hygiena bol taká že by si sa tam zvracal, o sterilite pri schladzovaní nikto v pivovare nechyroval, čo je to rmutovanie nevedel, cukrom sa neštrilo, výsledok musel byť rýchly a plány sa potrebovali plniť, krčmy boli plné, čo sa vylialo na zem to skončilo späť, ani zrno na zmar a tak isto Ti v krčme žmýkali handrami z pultu do pohára
      pivo lepšie byť nemohlo, lebo nemalo byť ako a zdravšie byť nemohlo, lebo keby sa zistilo že pri použití dcl jari na sud to dlhšie vydrží tak by to tam určite šupli, benzinpumpy a umývarky vypúšťali všetko do volnej povrchovej vody alebo priamo do podzemnej a kto s čím robil to nekonzumoval, a všetci z tej doby čo sme naša krvná skupina by sme aj tak chceli dospieť max do štádia že by sme vždy mali aspoň 10x horšie pivo ako bolo vtedy a žiť hoci aj na kolenách, keď to raz nechceš pochopiť, tak to nebudeš chcieť pochopiť ani na 10ty
      koňa môžeš priviezť k vode, ale piť ho nedonútiš ak sám nechce, rezignoval som, tak ako aj vyššie
      mýliš sa aj tam hore a zásadne - viac sleduj a skúmaj v teréne ako na nete, jedinné čo ešte dokážem poradiť
      pekný večer, lásku, mier, slnko, hviezdy, dobré pivo a všetko Ti prajem

  • Fortune
    8. 6. 2015, 23:05

    Zdravim pohodakov, dostali sme darcek - listky na Pohodu, preto zhaname na poslednu chvilu ubytko. Bohuzial vsade nas vysmiali, ze to si ludia rezervuju rok dopredu, cize bez sance. Skusame okolite mesta, a po znamosti, ale bez uspechu. Rada by som touto cestou poprosila o pomoc, ci neviete o dakom/dacom sukromnom, kde by sme sa mohli ubytovat s malym dietatom (plus 2+1 dospely).
    Dakujem krasne, drzte palce.

    • Murdoc
      9. 6. 2015, 12:54

      v areálu festivalu je i speciální stanové městečko pro rodiny s dětmi s dětským parkem a potřebným vybavením. píšu jen jestli Vám náhodou tahle informace neunikla :) s ubytováním bohužel nemohu pomoct

    • Fortune
      9. 6. 2015, 13:01

      Dakujem krasne, tuto info evidujeme, ale nasa dcerka ma len 1,5 roka cize by sme ju nechceli este do stanu tahat. Za rok, dva - to urcite vyuzijeme.

    • emo
      9. 6. 2015, 13:21

      pohoďáci z TN a okolia zamyslite sa, jednak tam máte niekoho známeho a jednak však v tom čase máte barák voľný však ste na festivale a jednak možno vašej mamke nebude smutno, že cez víkend nemá komu variť ...
      alternatíva ubytko mimo areál je pre tak malé babulo najlepším riešením ako byť na Pohode

Webparty — Prihlásiť sa

Zabudnuté heslo

Registrovaním ako aj prihlásením vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania.

alebo

Nemáte účet?

Registrovať sa

Pripojte sa do komunity Webparty, zaregistrujte sa

Prihlásiť sa cez Facebook Prihlásiť sa cez Google Prihlásiť sa cez Twitter Registrovať sa emailom

Registrovaním ako aj prihlásením vyjadrujete súhlas s Podmienkami používania.

Už máte účet?

Prihlásiť sa