Prihláste sa alebo registrujte do Webparty a zdieľajte svoje názory a zážitky s ostatnými.
Webparty — Diskusné fórum
Podmienky používania-
user56faee91b76d0
10. 6. 2015, 11:45Môj skromný príspevok do debaty - tešíme sa už!
Odpovedať
https://dennikn.sk/blog/pohoda-bude/?ref=tit-box-top -
HugosBB
10. 6. 2015, 11:20Zdravim, horucka sa zvysuje 28 dni do zaciatku sviatku. Mna by zaujimalo ako sa ubera predaj listkov. Michal tu vedel pominule roky hodit nejaky komentar ci sa predaj ubera podla predstav... A da sa vycislit kolko percent navstevnikov je mimo SK/CZ? Mam pocit ze zaujem z "vonku" z roka na rok rastie co je super... Drzim palce vo finiši priprav tesime sa...
Odpovedať-
oliverlikes
11. 6. 2015, 02:43Pred pár dňami písali na FB, že kvôli vysokému návalu objednávok im padá pohodashop :) Tak snáď to nebude také strašné s predajmi
Odpovedať -
oliverlikes
11. 6. 2015, 18:41Ozaj Peter, sme na rovnakej myšlienkovej vlne :) Pohoda je tento rok moja jediná dovolenka, dúfam že nebudem 3 dni počúvať z každej strany pokrik "Hovno". Nebolo tiež náhodou rok 2011?
Odpovedať
-
thepaulla
9. 6. 2015, 18:50je nejaka nadej, ze zavolate aj cisto iba franzov? pocuvam to ffs a som...ako to povedat....velmi, ale velmi sklamana... nie vsetci mali moznost vidiet ich inde a niektori, mozno ako ja na nich cakaju 11 rokov a toto... akurat to pocuvam a je to hrozne a to franzov naozaj milujem... toto nie je ani na cenu utechy, ale tak mozno ma to nazivo prekvapi...
Odpovedať-
Aj ja si myslím že budú fajn. pre mňa asi najzábavnejšia gitarovka ktorú som kedy naživo videl ( musím si na tie superlatívy dávať pozor :) ) a Sparks tiež nie sú nejakí akademickí suchári - stačí si pozrieť ich staršie klipy či vystúpenia. Verím že sa napokon všetci zabavíme.
Odpovedať
-
preco ma rock for people take iste motylie kridla ako pohoda? Preco?
Odpovedať-
Murdoc
10. 6. 2015, 10:27http://bit.ly/1L0RxFS hříšná těla, křídla motýlí...
Odpovedať
-
-
emo
9. 6. 2015, 12:35hm, tak vraciam sa k tej údajnej 8čke
Odpovedať
síce som písal, že kto čaká nejakú atrakciu, tak bude sklamaný
snáď vysvetlenie pojmu "atrakcia" - turistická atrakcia je rímske Koloseum, atraktívny dovoz na svadbu je exkuzívny veterán, možno ani nie tak exkluzívny, hlavne veterán, prípadne dobový povoz v dvojzáprahu ešte lepšie 4záprahu bielych koní, atraktívne sú exkluzívne novinky techniky, kt. už o rok-dva atraktívne nebudú :), áno aj, atraktívnosť s mladosťou a novosťou môže ísť ale zásadne nie dávať do súvisu umernosti nedaj bože "synonymickosti" :) nový mladý "model" bez ďalších nutných podmienok rozhodne atraktivitu nerobí, že pre staršiu ženu je zajačik atraktívny (+ výmena pohlaví) a nie je to iba potvrdením atraktívnosti krásnej, vyrovnanej zrelej dámy o ktorej navzdory všetkým umelo vytvoreným spoločenským predsudkom snívajú všetci muži od 12-tich po 100 ? :)
nuž po blbom úvode k veci - pripúšťam aj malé bezvýznamné % konšpiračnej teórii a v tomto prípade mením svoje vyjadrenie o nadpriemernej 10ke na atraktívnu 8ku, prosím dôkazom potvrdiť a následne udeliť zlatú medailu zlatých medailí za najlepšiu 8ku na svete
pozn. pre pivárov k opilosti - sadneme do krčmy a po 4-5-6 10nách už celkom niečo šľape v hlave, no hej jednak to a jednak za 2 hodinky
inak pri dobrej šichte sme za šichtu dali 10 pív a práci to neuškodilo, a murára čo som mal doma som ja alebo sám sa zásobil 10 až 12timi pivami na deň odviedol špičkovú robotu sadol do auta a išiel domov - ako to vôbec môže niekto porovnávať
no a teraz vážne - ponúkam odmenu 1000 E, tomu kto sám osobne potvrdí, že je to 8čka
good night-
cookie
9. 6. 2015, 14:51 -
emo
9. 6. 2015, 15:19:) asi nie
Odpovedať
no nevadí, skúsme sa na začiatok dohodnúť tak že sa nedohodneme a to nevadí
ja nie som odborník na pivo našťastie tak budem hovoriť iba v príkladoch
1. prečo by malo byť pivo horké ??? nie je už toto samé pseudo pivo, ak už taký pojem používame, chmeľ ako prísada je v pive relatívne nová vec, čo sa týka histórie piva, a sme tam, všetko sa mení všetko je proces, nič nie je nemenné nič nie je trvalo udržateľné, tradičné je to čo si sami tak určíme a z tohto pohľadu sa všetci mýlime
2. prečo je plzeň nejaký bod od ktorého sa máme odrážať pri posudzovaní a porovnávaní, ja jej kvalitu nespochybňujem, je to ale s najväčšou pravdepodobnosťou čistý omyl, možno práve plzeň zmanipulovala svet piva, napr svet toho nášho piva, isté je že sa vlastne jednalo o jej čistotu a teda pravým dôvodom bolo presne to prečo vyhrala biela múka - jej jemnosť a čistota a nakoniec aj tá jej beloba, žeby jedinný správny chlieb a pivo boli tie jemné čisté a biele ?
3. kto sa má vyznať v tých 200 druhoch pív, je to vôbec dôležité, spoznať už jeden druh piva a vedieť ho posúdiť je pre mňa nonsens, samozrejme ak je to niekoho záľuba prosím, nie som mu partnerom do debaty, aj tak si s výrobcom môžme sadnúť na ochutnávke pív - keď si chalan vyrobí tri druhy vlastných pív a zúčastní sa súťaže alebo nesúťažného stretnutia a mne sadne jedno pivo, ja nemusím a lepšie povedané ani nemám vedieť prečo, on mi to už vysvetlí prečo hoc skončil na 3 mieste alebo sa vôbec neumiestnil, prečo je pre mňa jednotka
takto je to vo všetkom, všetko čaro ktoré rozlúštiš ... blabla prd, za celý svoj život nepochopíš špičkové diela dizajnérov, architektov, kuchárov, vedcov, o tom to je, ale takých dizajnérov svojich umení sú tisícky len v mojich KE, ty vojdeš do sqelého diela záhradného arch. a len vieš, že ten priestor je geniálny, to prečo je geniálny vie on a pár iných géniov, ktorý prejdú na druhý koniec záhrady a žasnú, že čoo a potom to po 100 rokoch zas niekto doplní pri pohľade z lietadla, však ešte toto ...
3. príklad čaj - kámoš, zenový majster sa naučil piť čaj až v nepále v kláštore kde bol 1/2 roka či koľko, brat cestoval po vietname, kde je všeobecne čaj taký vietnamský a žasol, nabral si z cesty jeden u nás bežný čaj - zelený čo sú lístky tak skrútené a v tej časti sa pije iba to a nič iné, prešiel ďalej do Vietnamu a tam mali iba iný druh tiež zeleného a tam sa zas pije iba ten, tak im ponúkol že aha tu mám čaj(principiálne pivo z plzne, nie toto vaše východniarske), nechápavo na to pozerali, že čo to je veď to nie je čaj a odmietli to ochutnať, čí pohľad je správny ten náš alebo ten ich :))
kašlime na to, nepochopíme sa - ja uznávam iba pravé pivo, nie tieto Vaše nové pseudo pivá, chmeľ v pive nemá čo robiť, keď už tak tabak, to tam ešte znesiem, z nových pív je najlepší bažant 8%, normálne som si ho pomýlil s 10% :) -
emo
9. 6. 2015, 15:34ach cookie, díky za doplnenie môjho príspevku, tak už aj ty poznáš cestu nás ochrancov pôvodného piva, áno je to pravda, chmeľ sa snažíme vylučovať, nejde to priamočiaro, lebo to by pivní šarlatáni neprijali, pomaly to meníme náhradami a potom to nebude vôbec
Odpovedať
ale ostatné veci v tom článku sú vhodne podávané polopravdy, hovoria iba A a nehovori B
cesta kazenia piva trvala tisícročia, plán na nápravu máme stanovený na storočnicu a v ktorom štádiu sme to neprezardím, isté je že za sociku ste pili 3 krát väčšie žbrndy až na výnimky, zaujímavé že už si to nikto nepamätá a dnes sa kritizujú o niekoľko tried lepšie pivá :) -
elle
9. 6. 2015, 16:52inak s tými chmelovým granulátom to nie je až také zlé, ako to vyzerá/sa tvrdí. pila som už všeličo, zväčša práve z granulátov (sama už mám vyhliadnuté granuláty na vlastné pivo). lenže nie je granulát, ako granulát :) zároveň ale dodávam príklad od kynšperského zajíce. varia viacero svetlých ležákov a majú aj istú zelenú 12tku, chmelená šiškami, nie granulátom. jeden z top ležákov aké som pila, rozdiel cítiť je. treba priznať :) použitie chmelového granulátu ale nejde bok po boku s kvalitou piva
Odpovedať
na okraj a pre ema dodávam, že pivo nemusí byť horké. a to že je horké ešte neznamená, že je dobre chmelené :/ myslím, že si to všetci dobre uvedomujeme :) -
emo
9. 6. 2015, 18:09no nerád protirečím snáď sa odpoveď nájde sama
Odpovedať
je síce zarážajúce ako málo si ľudia pamätajú, viem že veľa postkomunistov si na dobu v mnohých aj protirečivých uznávajúcich aj zaznávajúcich svojich ale hlavne sebou od iných prebratých mýtov tak vždy zaručene presne spomínajú
viem že komančovia boli veľkí čarodejníci a preto dokázali z tých najenkvalitnejších potravín vyrobiť vždy všetko nachutnejšie, síce sme vyhodili sládkov, lebo oni by toto prznenie nápojov nikdy nedovolili, ich miesta prijali naši kamaráti, hlavne politicky správne uvedomelí a synovia súdruhov xy a yz, tí už len tým že mali správny svetonázor logicky vedeli bez akejkoľvek praxe všetko o pive, na vodu sa ohľad nebral, kto by o tom aj niečo vedel že s vodou sa vôbec niečo má riešiť, voda ako voda, kvalitné zrno išlo na múku, za použitie kvalitného zrna na pivo by si skončil v base a navyše načo, keď žiadna konkurencia nebola, veď sa nebolo s kým predháňať, robilo sa to všetko z lásky k nášmu socialistickému ľudu, áno presne tak si to pamätám, zrno od plevov sa síce delilo a to naozaj dôsledne v istých rokoch hlavne, ale určite nie pri to skutočnom zrne a plevoch tak si mal v pive najrôznejšie prísady, teraz nechcem kecať lebo to už fakt neviem, ako bolo to vylúčené zrno ako nekvalitnejšie delené, či vyššia kvalita išla na skrmovanie alebo na alkoholy, urýchľovače a zlepšováky všetkého druhu boli vítané, a s kapitalistickou tradíciou bolo treba jednať rázne, kvalita je samozrejme čistým synonymom socializmu ... škoda reči - z nekvalitného zrna a zlej vody, bez odborníka to najkvalitnejšie pivo :(
choroba dnešnej doby - pravda sa stratila
pivo bolo v prepočte na priemerný plat za sociku vždy drahšie ako dnes - vždy, vždy, vždy, pritom pivo bol najlacnejší nápoj, nič sa nedalo kúpiť v žiadnom podniku 1/2 litra lacnejšie ako pivo, samozrejme ako píšem drahšie a horšie, v neporovnateľnej kvalite oproti dnešnej
napriek tomu mi pivo vždy chutilo, tie pivá ale boli skutočné žbrndy, na šetrenie a cenu ak to chcete prirovnávať k dnešku, to si neviete ani predstaviť, v prvom rade sa nikomu nechcelo robiť, každý úkon radšej ako zjednodušiť lepšie rovno vynechať, doplniť chémiou vyššie výnosy plodín, keď hovoríte dnes o nezdravých potravinách a prísadách kde máte tak jasno že za soc sa na to prihliadalo, však naši ľudia tu v potravinárstve a poľnohospodárstve robili a to kto s čím robil to zásadne nekonzumoval, uvedomelosť ľudí je dnes 2x tak v prdeli ako vtedy - aspoň zlo bolo jasne vymedzené
inak som pil poľské pivá, talianske celkom dosť a kade aké a boli v pohode a hlavne každé úplne iné a celkom mi chutili, horké bolo vždy každé, aj keď bolo napr. sladké, horkosť tam bola, nehovorím teraz o pivách bez chmeľu, to je iná kapitola, všetky pivá sú upravované aby dobre chutili, buď "prirodzenou" cestou alebo "menej prirodzenou", hneď vedľa máme stretnutia samovaričov, samovýrobcov, niektorí sa smejú s prepáčením zo všetkých týchto múdrostí médiami aj krčmovými znalcami prezentovanými, je jasné že keď si doma vyrobím akýkoľvek produkt bude úplne iný ako kupovaný kdekoľvek a keď si sám vypestujem všetky ingrediencie bude ešte iný
nechcem brať nikomu ilúzie, zas keď je niečo pravda alebo nezmysel niekedy sa ozvem, ale väčšinou ani nie, s búračmi mýtov si najviac rozumiem a tak ako sme robili pokusy s presvedčenými odporcami zmrazovaného a rozmrazovaného chleba, že to už nie je ono a oni to vždy cítia čuduj sa svete nič necítili, tak si aj chlapci výrobcovia piva a vôbec všetkého čo kto robí, urobia aj srandu z kolegov, nuž celkom by to bola sranda, Kĺudne sa tak doma odtestujte s tými druhmi a riedením a uvidíte sami, poznám aj ľudí čo poznajú či alkohol bol robený čisto aj s rizikom, že sa nič nezíska, alebo sa mu pomohlo cukrom droždím atď, je možné že aj niekto z Vás je takýto odborník na pivo, tak klobúk dole :) -
emo
9. 6. 2015, 18:58elle a ty poznáš aj nejakých ľudí čo robia pivá vlastné, lebo tu ti nikto recept nedá, je to ich tajomstvo a ich špecialita, mal by som aj kontakt na ľudí kade tade, aj v kanade :) ale všetci sa Ti pochvália tým že si s tebou pripijú a toť všetko, najradšej by som nejaký starý slovanský recept, ovsené, ražné aj s tajnými ingredienciami :) nič také, že si niekde mám objednávať nejaký granulát, čistý DIY, tak kebyže si niečo vedela, tak mi to prosím priprav, môže byť aj nejaká klasika taká dnešná, hocičo fakt pre začiatočníka tiež poteší, ďakujem
Odpovedať -
emo
9. 6. 2015, 21:54peťo, v čase keď stál budvar 2,50, stála plzeň 6 ?
Odpovedať
pozri my sme prepočítavali ceny keď stálo pivo 1.50 aj 4.50 aj 5.50, ceny sa menili všetko išlo stále hore aj platy sme k tomu dávali adekvátne na konkrétnu dobu, a preto s to zovšeobecniť dá, a každé pivo bolo drahšie vždy, vždy, vždy, preto to 3 x zdôrazňujem, toto debatujem v krčmách so zarytými komunistami a obhajcami ČSSR, no niekto z nich ba ma už opravil iste, takže je to 100%
inak potraviny sú všetky lacnejšie teraz, možno tam by sa dalo polemizovať na niektorej konkrétnej - nič mi nenapadá, podobne benzín , elektronika, oblečenie, skoro všetok spotrebný tovar, drahšie je bývanie, energie, náklady ktoré vôbec neboli - mobily atď
ale páči sa mi ako si budeme obchádzať podstatu -
emo
9. 6. 2015, 22:10ale mám pre Vás dvoch elle + peťo ponuku - milý test
Odpovedať
donesiem dve priamo v pivovare uzavreté fľaše bez akejkoľvek identifikačnej známky plnené do rovnakých plastových fliaš, originál uzatvorené
a obe vzorky budete podľa svojich chutí identifikovať, budú tam nejaké rozdiely, alebo aspoň nejaký rozdiel, ale možno úplne iné
času je málo, musím vedieť hneď či do toho idete, aj tak bude problém to zrealizovať
degustácia bude iba vzorky A a B a čím viac určíte tým lepšie a vyjde z Vás jeden víťaz, no šak len tak pre nás :)
trochu ma to zdrží a dôjdem trochu neskôr, aj ma to bude niečo stáť, tak chcem potvrdiť na fix, degustácia bude musieť byť štvrtok
no a teraz si potrénujete ako znalci sa ešte dobre pripravíte a potom dúfam určíte čo najviac či ide o pivo svetlé, aká druh, koľko %, či bolo rýchlené, či šišky či granule, aké ingrediencie boli použité, či je filtrované, či je pasterizované, či bol použitý cukor, extrakty, chuť dozvuk bla bla, či sú tam nejaké chyby, pachute ..., na ktoré ma sládek upozorní ...
hm? -
elle
9. 6. 2015, 23:20emo, domovarníkov poznám už celkom dosť O:) receptov je na internetoch myslím tiež pomerne veľa. na fejsbúku funguje minimálne jedna skupina, celkom aktívne ti tam poradia https://www.facebook.com/groups/domacipivo, tiež pivní škola fungujúca na pivnirecenze.cz tých zdrojov je veľa... neviem ale, či sa dá úplne vyhnúť objednávaniu granulátu, pod tým čistým diy myslíš aj vlastnú výrobu sladu napr? auč. ja som inak čo sa varenia týka úplný nováčik, takže ja ti neporadím, sama iba zisťujem čo a ako :)
Odpovedať
inak s tým ražným, môj šéf varil jeden rye saison, mňam! a čokoládový porter, ešte viac mňam! a imperial coffee stout od môjho bývalého kolegu, najnajnajlepší imperial stout aký som zatiaľ mala! pivo dokáže byť také skvelé! hotové umenie! o to viac ma mrzí že k ľuďom sa masívne dostáva iba akýsi čajíčkový odvar a unifikovaná nudná žbrnda. čím rozmaznanejší ľudia budú, tým lepšie. čím viac lokálnych a rozmanitých minipivovarov, tým lepšie. ľudsky aj ekonomicky.
a koľko nám to chceš priniesť pív na ochutnávku? iba 2? a tie určovať? skôr by som chcela vedieť, ktorý sládok z pivovaru sa ti prizná, že pivo, ktoré uvarili a predávajú je napríklad riedené z vyššieho epm koncentrátu, že je z nekvalitného granulátu, že dokrmovali kvasinky sirupom etc. každý sládok si svoje pivo najviac chváli a najviac mu chutí :D takže skôr by som bola prekvapená, keby tebe otvorene povie o tom pive pravdu -
elle
9. 6. 2015, 23:27ešte k tej stupňovitosti. nie som chemik, takže netuším, či existuje vzorec na výpočet pôvodného extraktu mladiny z už hotového piva, pravdepodobne by ale bolo treba vedieť viacero veličín... a kým nevlastním refraktometer/sacharometer/cukromer a do rúk sa mi nedostane ten pivný poloprodukt, ťažko zistiť aké bolo reálne epm pred skvasením. na chuti sa to však prejaviť môže. rovnako ako ďalších veľa vecí. takže 1000€ od teba má šancu získať nanajvýš tak sládek :)
Odpovedať -
emo
9. 6. 2015, 23:56no hej, ja si chcem aj tú raž vypestovať, jak inak, keď to takto robili moji predkovia pred 2000 rokmi tak asi tak, počítam že budem vedieť urobiť pivo jedine v zime, jak inak, ako sa to vlastne robilo v lete? to bolo potom tiež euro pivo robená za týždeň dva či čo ? otázok veľa odpovede žiadne
Odpovedať
keď som pracoval na slamených strechách, tiež sa na to muselo žito dopastovať, potom sme to vymlátili, rozoberali sme staré hlavy a šuby, aby sme sa ich naučili viazať, nebolo nikoho kto by nás zaučil, len už potom my medzi sebou teda hlavne ľudia zo Zaježky ...
no ale ja budem mať 2 zapečatené fľaše bez identifikácie a čo tam bude či už dobabrané alebo nie to uvidíte, však ty vieš rozoznať či sú tam pravé neupravované šišky a peťo bude vedieť či tam je dopĺňaný co2 a koncentráty, nejaký problém ?
díky za odkazy pozriem na to
tak ideš do toho? -
emo
10. 6. 2015, 10:16elle - hustomernú skúšku by sme zvládli určite zjednodušenú aj my dvaja bez akéhokoľvek náčinia, dokonca keď viem že čapuješ, tipujem že, už pri zaručenej vzorke inej 10% a 8% by si naše pivo s niektorou viac rozumelo, pozor na % alkoholu, lebo nie je voda a alkohol rovnako ťažký
Odpovedať
alebo pri max presnej váhe na nejaké tisícinky by sme možno už aj mali nejaké výsledky - u nás je labák siemensu a je to brutál dobrá vec zistia všetko, predpokladám, že by na to išli cez nejaký systém rýchlosti zohrievania kvapaliny cez závislosť jej hmotnosti, ale určite ešte exaktnejšie - neviem či už toto je na tých 1000 a neviem načo by som si ich sám platil
ide tu o to že keď ste makáči ako sa prezentujete bude náš test pre nás všetkých cťou, určite pre mňa, keď nie tak sa na to radšej vakašlime
potom prosím nenavážajme sa do toho piva takými blábolmi a papagájovaním jek jednej strany tak druhej strany prezentujúcej svoju blbosť na nete a vážme si diskusiu aj medzi sebou aby sme nestratili aj svoju úctu ak sme ju už niektorí náhodou aj nestratili
obvinenie spoločnosti, že voči svojmu exkluzívnemu partnerovi robí podvody a zavádza ho, klame a vôbec tu padajú dosť silné slová - zasadne vždy nevina, potom dôkaz a ešte aj potom s tou vinou veľmi opatrne
vždy som sa k tomuto tu vyjadril
z druhej strany - maximálna kritika s minimálnou sebakritikou - šit, pomýlená sloboda pre mňa antisloboda, likvidácia principiálne slobody vlastnej a nekalé ovplyvňovanie iných
čiže granule boli o ničom - len pre chuť a o hodinku už sú OK a s tou 8 sa napr peťo aspoň snaží argumentovať prečo by to tak mohlo byť (aj keď to prezentuje prečo to tak je) na rozdiel od zástupu všetkých zaručených 8čkárov
nejdem robiť s kámošmi siemensakmi žiadne testy, ide tu o niečo iné
ďalej už vyššie som spomínal že poznám človeka čo s veľkou presnosťou určuje pri pálenôm či je proces košer, z jedného pohľadu košer, je to česť a úcta dajme tomu cechová - správne, žiaden dišputát ale dodávam nikdyx som nepočul týchto machrov tak neúctivo sa vyjadrovať o niekom kto nechce aby sa mu všetko ovocie premenilo na 2 dcl, len preto že nebol dostatočne slnečý a teplý rok, dokonca práve seba považujú možno za trochu uletených niektorí, sú zásadoví, ja sa klaniam
podobne určite viacerí ste sa už zúčastnili testu kávy, kde sa do rôznych farieb podáva káva, vždy tá istá, ja ako nekávičkar som mal všetko zle, no test opätovne potvrdzuje s neomylnou presnosťou, že pri presnej farbe je najviac podporená chuť, vôňa sila a to 4té si už ani nepamätám a tí fajnšmekri na kávičkovanie presne zoradzovali ktorí káva je najvoňavejšia atď
to je krása nuansov - toto ponúkam a ak si potvrdíme že ide o skutočných znalcov piva, možno dôjdeme nakoniec na to že to bažant pohoďácke je x/10 vo svojej kategórii a toto tu budeme argumentovať - napríklad :) -
emo
10. 6. 2015, 10:39peťo ok, veríš dedovi, no ja som kupoval za sociku za 5,50 nie plzeň, ale normálne žbrndy, je to tak,len som ťa upozornil aby si toto neprezentoval týmto štýlom, lebo poskytuješ nevedomky zlú info, v čase keď stála plzeň 6, nemohol stáť budvar 2,50, s platmi dnes to porovnávaš úplne zle, výhodou je to že aj platy za sociku boli "unifikované" :) takže presne každý vie koľko zarábal a dnes poznáme priemerným plat, takže k omylu nemôže dôjsť
Odpovedať
samozrejme je pravda že budvar stál cca 2,5 a plzeň 6 rovnako je pravda že gambáč stál 1.50 atď až 5.50 možno aj 6
a ten test by bol s neznámym obsahom nie porovnávanie bažanta s niečim
plastové fľaše plnia ja klatenekri a o malých pivovaroch ani nehovorím, aspoň kde som ja bol tak Ti tí malí a drobní výrobcovia plnia tie špec pivné 1,5 l, receptúry podľa tých zákonov "o čistote piva" kolo r. 1500 Ti takto uzatvorené a v chlade bez najmenšej ujmy zaručene vydržia 1 týždeň, bez záruky aj viac
zas je pravda, že tí čo chodia na ochutnávky a súťaže to u nás nosia vždy vo fľaši, aj tí malí výrobcovia čo dodržiavajú tvrdo aj spôsoby čo už dnes nerobí vôbec nikto na SVK to dávajú do tých plastových 1.5 a to sú najväčší pivní fundamentalisti akých som kedy u nás stretol, neuznávajú ani prevoz v sudoch na dlhšie trasy lebo pivo sa natriasa a samozrejme neuznávajú vôbec čapovanie zo suda nedaj bože že by ešte mal stáť niekde pod pultom a z neho sa čapovať atď
takže podľa toho usudzujem že plast žiadne barbarstvo nebude, keď si to oni sami takto plnia :) -
emo
10. 6. 2015, 11:01no, a čo Ti to porovnanie tam ukazuje ? :)
Odpovedať
myslím že celkom fajn porovnanie
škoda že nie časovo odstupňované aspoň pre 20 rokov sociku
výhoda vtedy - cena ako vravím "unifikované" - dnes problém, čím väčšie mesto tým menšie ceny - konkurencia veľká - vyššia kvalita, nižšia cena, čím menšia dedina tým horšie - naopak :( - kapitalizmus
pekný príklad keď som kupoval jogurt v Prahe za podstatne nižšiu cenu ako ten istý na Morave a to bol aj vyrobený bližšie alebo keď predáš staré auto v meste alebo na vidieku, takže s tými cenami čo tam dávajú na dnešné pomery to tiež neviem ktoré sú, ale od oka mi to príde celkom že to sedí
takže je celkom nezmysel že keď tu žbrndy stáli 4.50 - 5.50 a plzeň stála 6, žeby ... to odstupňovanie 10 po 12 tiež u nás také nebolo ako oni dávajú, ale to že v priemere je pivo o tých podľa nich 45% lacnejšie teraz, to môže sedieť z dlhodobého priemeru, podotýkam že momentálne výkyvy vyššej politiky ako štátnej a pivo išlo s výkyvmi v poslednej dobe prechodne veľmi dole -
emo
10. 6. 2015, 22:31Košická Veľkopopovická - Popka
Odpovedať
88-9 kozel 12% - 5,5 Kčs
dnes - kozel 10% tankový 1 Euro
- plzeň - 1.6 Euro
nezamestnaný bieda
zamestnaný
1300 Kčs ... 236 kozlov 12% / mesiac
700 Eur ... 437 plzní resp. 700 kozlov tankových 10% / mesiac
dôchodca
600 Kčs ... 109 kozlov 12% / mesiac
350 Eur ... 218 plzní resp. 350 kozlov tankových 10% / mesiac -
emo
12. 6. 2015, 01:06žiadne 12tky posledné roky 2,50 nestáli
Odpovedať
pivo bolo horšie ako teraz - robilo sa všetko naopak ako teraz, nič sa nečistilo, nebol tam odborník, boli najnekvalitnejšie suroviny, šudilo sa kde sa dalo, vrchol chemizácie bol kedy? my jak deti sme chodili hádzať kamene do piva lebo to pekne žblnkalo, ďalšie deti tam možno hádzali hlinu, prímesí bolo bez tak dosť aj bez toho a pivá sa viac podobali na ponožkový vývar, hygiena bol taká že by si sa tam zvracal, o sterilite pri schladzovaní nikto v pivovare nechyroval, čo je to rmutovanie nevedel, cukrom sa neštrilo, výsledok musel byť rýchly a plány sa potrebovali plniť, krčmy boli plné, čo sa vylialo na zem to skončilo späť, ani zrno na zmar a tak isto Ti v krčme žmýkali handrami z pultu do pohára
pivo lepšie byť nemohlo, lebo nemalo byť ako a zdravšie byť nemohlo, lebo keby sa zistilo že pri použití dcl jari na sud to dlhšie vydrží tak by to tam určite šupli, benzinpumpy a umývarky vypúšťali všetko do volnej povrchovej vody alebo priamo do podzemnej a kto s čím robil to nekonzumoval, a všetci z tej doby čo sme naša krvná skupina by sme aj tak chceli dospieť max do štádia že by sme vždy mali aspoň 10x horšie pivo ako bolo vtedy a žiť hoci aj na kolenách, keď to raz nechceš pochopiť, tak to nebudeš chcieť pochopiť ani na 10ty
koňa môžeš priviezť k vode, ale piť ho nedonútiš ak sám nechce, rezignoval som, tak ako aj vyššie
mýliš sa aj tam hore a zásadne - viac sleduj a skúmaj v teréne ako na nete, jedinné čo ešte dokážem poradiť
pekný večer, lásku, mier, slnko, hviezdy, dobré pivo a všetko Ti prajem
-
-
Zdravim pohodakov, dostali sme darcek - listky na Pohodu, preto zhaname na poslednu chvilu ubytko. Bohuzial vsade nas vysmiali, ze to si ludia rezervuju rok dopredu, cize bez sance. Skusame okolite mesta, a po znamosti, ale bez uspechu. Rada by som touto cestou poprosila o pomoc, ci neviete o dakom/dacom sukromnom, kde by sme sa mohli ubytovat s malym dietatom (plus 2+1 dospely).
Odpovedať
Dakujem krasne, drzte palce.-
emo
9. 6. 2015, 13:21pohoďáci z TN a okolia zamyslite sa, jednak tam máte niekoho známeho a jednak však v tom čase máte barák voľný však ste na festivale a jednak možno vašej mamke nebude smutno, že cez víkend nemá komu variť ...
Odpovedať
alternatíva ubytko mimo areál je pre tak malé babulo najlepším riešením ako byť na Pohode
-
-
cookie
8. 6. 2015, 18:11FFS - FFS 6.3
Odpovedať
For Fuck's Sake, bolo im to treba? vlastne, bolo, kazda superskupina musi predsa pred tour nieco nahrat, aj ked len cisto z povinnosti... presne taky som mal cely cas pocit pri pocuvani ich kolaboracneho debutu, tento art-glam-rockovo-synthpopovy gulas ma hudobne ani textovo nezaujal, songy ako "Call Girl" "The Power Couple" - vyslovene otravne, "So Desu Ne" - nie nie nie, toto vedia len Future Islands, som bol nuteny preskipovat (je tam toho viac) a nebyt "Piss Off" a vydarenej Deluxe version nadielky tak im dam rovnych 5.0
som zvedavy, co to bude nazivo, dufajme, ze polka setlistu budu FF hitovice... collaborations don't work, they don't work, they don't work
Omar Souleyman - Bahdeni Nami 8.0
wow! to som teda necakal, vedel som, ze panko si to dava v rezkom rytme, ale ze az takto... uz len fakt, ze album vyjde na Modeselektor labeli Monkeytown records hovori za vsetko. stale si tak trochu zvykam na jeho kazne, ale tie gitarove (Oud) dabke riffy a dvojflautove (Mijwiz) pasaze podporene beatmi s bpm, za ktore by sa nemusel hanbit ani Jon Hopkins, strhnu podla mna kazdeho. MUST SEE
https://soundcloud.com/monkeytownrecords/omar-souleyman-enssa-el-aatab-prod-by-modeselektor
btw 2 tracky zmastrovali Modeselektor a po jednom Four Tet a Gilles Peterson, remix od Legowelta.
Hudson Mohawke - Lantern 5.8
2min uvodne echoidne intro, clovek je naladeny na poriadny banger a zrazu sok! wtf is this?!, nova Miley Cyrus?? skip.
esteze hned nasledne prichadza prijemny footwork v podobe remixu 70's R&B balady. clovek je naladeny na poriadny footwork a zrazu sok! [2] wtf is this?! novy Chris Brown?? skip.
dalsi song je uplne zbytocny, "epicka" filmova zvonkohra... clovek by si aj myslel, ze uz musi prist nieco trapove, bassove, grimove, cokolvek energicke, aj to tak par sekund vyzera, ale prichadza sok c. [3] vyslovene lepkava cukrikova kolotocarska melodia, tento track nemohol mysliet vazne. skip. dalsia otravna zvonkohra!!! ok, vzdavam track-by-track recenziu. vsetky featuringy su fun radio, "Shadows" a posledne 3 tracky su pocuvatelne a dokonca sa v jednom rozbucha, ale tento album je pre mna velke sklamanie, beriem to ako utok na UK charts a snahu predat sa sirokej verejnosti, zostava mi len verit, ze live (podla vsetkeho ako band, dj set by som prijal ovela radsej) to bude o zivelnosti a nie o popovych podlizovackach.-
Omar Souleyman je pecka... cookie inak čo vravíš na Kiasmos? dosť som sa namotal... veľmi sa teším na Die Antwoord to je pre mňa čierny kôň Pohody, tá show iste bude stáť za to. Som zvedavý aj na Charlotte Oc, ktorú tu veľmi nespomínate, len sa bojím že bude v malom stane a bude tam nedýchateľne ... Bjork nekomentujem, myslím že bude dobrá, to si nenechám ujsť. k FFS asi všetci sa tešia na sólové hity od FF ale ja by som chcel aspoň jeden dva aj od Sparks, je logické že málokto si ich pamätá, možno ešte tak When Do I Get To Sing My Way.. Verím že sa zabavíme aj na Of Montreal, RL Grime snáď A Trak??? ale ten je príliš poppy na Teba. Shulo odporučil EN že boli fajní na Primavere, tak kuknem. A Toma Veka tiež nevynechám, aj fúzaté CocoRosie :)...Myslím že je toho celkom dosť. A Peťo ferreiru poznám, v rámci festivalu by som pozrel ale samostatne asi nie... mám iné elektro bohyne :D
Odpovedať -
cookie
9. 6. 2015, 00:01Kiasmos - aj by som ti tu dal cele ich vystupenie v HD z jednej stranky, ale nebudem ti to spoilovat, ked sa na nich tak tesis, album je ok, minimal/ambient techno s experimentalnymi pasazami, ideal na uprsanu nedelu ale poznam ovela ovela lepsie veci z tohoto zanru... aj preto si myslim, ze keby tam nebol Olafur, neviem ci by si ten druhy chalan z Bloodgroup zahral na tolkych festoch. k tej ich show len v skratke - na mna moc utahane pomale, zasnene a niekedy az melodicky trancove, z toho techna to ide riadne do minimalu a celkovy dojem bol uspavanka. kazdopadne ked tam nebude nejake zasadne X, tak sa tam urcite vidime.
Odpovedať
DA - mam obavy, tesil som sa velmi, stale cakam skvelu show, ale to malo co som zazrel z tohtorocnych live videii ma celkom vydesilo, posobilo to na mna lacne, dufam ze Yolandi nebude tak vysoko vyziapovat...
A-Trak - no, co ti poviem, cistokrvne kolotoce, zo zvedavosti ho chcem vidiet, urcite sa ludia budu bavit (ako na Majorovi) a atmosfera to preb(p)ije...
na co sa tesim a urcite nechcem vymeskat: Manu - aneb preco by som opat isiel aj so zlomenou nohou na Pohodu, EN - ani nie tak tesim, ako som zvedavy, dame na shula - zrejme su nazivo naozaj dobri, EODM - cakam silny rocknroll gig, Beardyman - to bude urcite putava show, Young Fathers, Of Montreal - cakam riadny psychedelicky karneval, Turbowolf, Too Many Zooz - vela energie, RL Grime - cakam buchoty, urcite nesklame, mam ho preklepnuteho, DŸSE - cakam smrst, moj cierny kon, davam na druhe miesto, Fat White Family - neviem co cakat, asi nejaku zvrhlost :D, OFF! - pančík, cakam pogo s emom, Bo Ningen, Ghostigital - buchotavy ulet (dufam, ze zahraju to co na Sónare)
jaj, urcite sa pojdem aspon na chvilu pozriet na CocoRosie :D prve a posledne vystupenie na svk, tipujem -
Budem sa asi dost opakovat po cookie, ale co uz ked mame obaja taky dobry vkus :)
Odpovedať
Album FFS aj mna sklamal, Piss Off este ujde, jedina co sa im vydarila je hitovka Johnny Delusional.
Omar velmi prekvapil, bude to bomba, ale lepsie hovorit iba fasa, ked uz je od tych mudzahedinov :)
Bjork ak bude hrat hlavne Vulnicuru, ludia budu odchadzat. Je to prespekulovane, komplikovane az nudne. Nechcela vyuzit svoju zivotnu komplikaciu prilis nasilu?
DA live naozaj nezodpoveda smrsti ktoru clovek caka po vypocuti albumov a pozreti klipov.
Naopak DYSE bude aj podla mna smrst, Ghostigital, Heymoonshaker a Irie Revoltes tiez. -
emo
9. 6. 2015, 12:10tak ste už všetko pospomínali tu aj nižšie
Odpovedať
nebudem sa opakovať
som len rád, že aspoň dano vadas nižšie dal odkaz kde spomenul aj acollective, vy čo vám tu chýbala "gitarovka" dávam ich do pozornosti, sú sqelí a nezabudnite si k nim priškrtnúť aj našich Elections in the deaftown "snivé gitary"
komara sme minule spomínali, do pozornosti dávam čo sa akosi opmína Click Here - nádherní sú, všetci čo ste boli na balkánoch, orchestroch, všetkého švihnutého do tzv "etna" nevynechajte, aj Dj Click
Koven sú výborní - perfektná pocitová hudba - romantickytemná :) aj šialene tvrdá bez formálneho podania tvrdosti, keď sa niekde spomína prvoplánovosť tak hej sú prvoplánoví a hlavne súčasne druho, treťoplánoví (akí sú na koncertoch neviem)
vlastu popiťa neviem či tam dano spomínal - pankáči a postpankáči nevynechávať !! perfekt koncert bez štipky hrania sa na profíkov
nikto nespomína Bilderbuch :) no ale nie, grácia s vtipom a pop s rockom, sú neskutočne hraví a geniálni, sqelý stredný prúd, jeden z mála, ktorý funguje, toto presne robili všetky veľké hviezdy, spájať počúvateľnú ľahkosť s pravým umením
nie je "slabé" miesto, jedinné čo vynechám budú rozhodnutia z krížení a možno Dyse, na ktorých idem, ak to nebude prípad sewardov, na ktorých sa chodí práve preto, že ich už človek videl a také veci sa nevynechávajú :)
-
-
elle
8. 6. 2015, 08:46máme ešte nejakú nádej na sólo vystúpenie haxana cloaka, keď už bude v trenčíne s bjork?
Odpovedať