Webparty — Diskusné fórum
Podmienky používaniaemo
-
emo
10. 6. 2015, 10:39peťo ok, veríš dedovi, no ja som kupoval za sociku za 5,50 nie plzeň, ale normálne žbrndy, je to tak,len som ťa upozornil aby si toto neprezentoval týmto štýlom, lebo poskytuješ nevedomky zlú info, v čase keď stála plzeň 6, nemohol stáť budvar 2,50, s platmi dnes to porovnávaš úplne zle, výhodou je to že aj platy za sociku boli "unifikované" :) takže presne každý vie koľko zarábal a dnes poznáme priemerným plat, takže k omylu nemôže dôjsť
Zobraziť vlákno
samozrejme je pravda že budvar stál cca 2,5 a plzeň 6 rovnako je pravda že gambáč stál 1.50 atď až 5.50 možno aj 6
a ten test by bol s neznámym obsahom nie porovnávanie bažanta s niečim
plastové fľaše plnia ja klatenekri a o malých pivovaroch ani nehovorím, aspoň kde som ja bol tak Ti tí malí a drobní výrobcovia plnia tie špec pivné 1,5 l, receptúry podľa tých zákonov "o čistote piva" kolo r. 1500 Ti takto uzatvorené a v chlade bez najmenšej ujmy zaručene vydržia 1 týždeň, bez záruky aj viac
zas je pravda, že tí čo chodia na ochutnávky a súťaže to u nás nosia vždy vo fľaši, aj tí malí výrobcovia čo dodržiavajú tvrdo aj spôsoby čo už dnes nerobí vôbec nikto na SVK to dávajú do tých plastových 1.5 a to sú najväčší pivní fundamentalisti akých som kedy u nás stretol, neuznávajú ani prevoz v sudoch na dlhšie trasy lebo pivo sa natriasa a samozrejme neuznávajú vôbec čapovanie zo suda nedaj bože že by ešte mal stáť niekde pod pultom a z neho sa čapovať atď
takže podľa toho usudzujem že plast žiadne barbarstvo nebude, keď si to oni sami takto plnia :) -
emo
10. 6. 2015, 10:16elle - hustomernú skúšku by sme zvládli určite zjednodušenú aj my dvaja bez akéhokoľvek náčinia, dokonca keď viem že čapuješ, tipujem že, už pri zaručenej vzorke inej 10% a 8% by si naše pivo s niektorou viac rozumelo, pozor na % alkoholu, lebo nie je voda a alkohol rovnako ťažký
Zobraziť vlákno
alebo pri max presnej váhe na nejaké tisícinky by sme možno už aj mali nejaké výsledky - u nás je labák siemensu a je to brutál dobrá vec zistia všetko, predpokladám, že by na to išli cez nejaký systém rýchlosti zohrievania kvapaliny cez závislosť jej hmotnosti, ale určite ešte exaktnejšie - neviem či už toto je na tých 1000 a neviem načo by som si ich sám platil
ide tu o to že keď ste makáči ako sa prezentujete bude náš test pre nás všetkých cťou, určite pre mňa, keď nie tak sa na to radšej vakašlime
potom prosím nenavážajme sa do toho piva takými blábolmi a papagájovaním jek jednej strany tak druhej strany prezentujúcej svoju blbosť na nete a vážme si diskusiu aj medzi sebou aby sme nestratili aj svoju úctu ak sme ju už niektorí náhodou aj nestratili
obvinenie spoločnosti, že voči svojmu exkluzívnemu partnerovi robí podvody a zavádza ho, klame a vôbec tu padajú dosť silné slová - zasadne vždy nevina, potom dôkaz a ešte aj potom s tou vinou veľmi opatrne
vždy som sa k tomuto tu vyjadril
z druhej strany - maximálna kritika s minimálnou sebakritikou - šit, pomýlená sloboda pre mňa antisloboda, likvidácia principiálne slobody vlastnej a nekalé ovplyvňovanie iných
čiže granule boli o ničom - len pre chuť a o hodinku už sú OK a s tou 8 sa napr peťo aspoň snaží argumentovať prečo by to tak mohlo byť (aj keď to prezentuje prečo to tak je) na rozdiel od zástupu všetkých zaručených 8čkárov
nejdem robiť s kámošmi siemensakmi žiadne testy, ide tu o niečo iné
ďalej už vyššie som spomínal že poznám človeka čo s veľkou presnosťou určuje pri pálenôm či je proces košer, z jedného pohľadu košer, je to česť a úcta dajme tomu cechová - správne, žiaden dišputát ale dodávam nikdyx som nepočul týchto machrov tak neúctivo sa vyjadrovať o niekom kto nechce aby sa mu všetko ovocie premenilo na 2 dcl, len preto že nebol dostatočne slnečý a teplý rok, dokonca práve seba považujú možno za trochu uletených niektorí, sú zásadoví, ja sa klaniam
podobne určite viacerí ste sa už zúčastnili testu kávy, kde sa do rôznych farieb podáva káva, vždy tá istá, ja ako nekávičkar som mal všetko zle, no test opätovne potvrdzuje s neomylnou presnosťou, že pri presnej farbe je najviac podporená chuť, vôňa sila a to 4té si už ani nepamätám a tí fajnšmekri na kávičkovanie presne zoradzovali ktorí káva je najvoňavejšia atď
to je krása nuansov - toto ponúkam a ak si potvrdíme že ide o skutočných znalcov piva, možno dôjdeme nakoniec na to že to bažant pohoďácke je x/10 vo svojej kategórii a toto tu budeme argumentovať - napríklad :) -
emo
9. 6. 2015, 23:56no hej, ja si chcem aj tú raž vypestovať, jak inak, keď to takto robili moji predkovia pred 2000 rokmi tak asi tak, počítam že budem vedieť urobiť pivo jedine v zime, jak inak, ako sa to vlastne robilo v lete? to bolo potom tiež euro pivo robená za týždeň dva či čo ? otázok veľa odpovede žiadne
Zobraziť vlákno
keď som pracoval na slamených strechách, tiež sa na to muselo žito dopastovať, potom sme to vymlátili, rozoberali sme staré hlavy a šuby, aby sme sa ich naučili viazať, nebolo nikoho kto by nás zaučil, len už potom my medzi sebou teda hlavne ľudia zo Zaježky ...
no ale ja budem mať 2 zapečatené fľaše bez identifikácie a čo tam bude či už dobabrané alebo nie to uvidíte, však ty vieš rozoznať či sú tam pravé neupravované šišky a peťo bude vedieť či tam je dopĺňaný co2 a koncentráty, nejaký problém ?
díky za odkazy pozriem na to
tak ideš do toho? -
emo
9. 6. 2015, 22:10ale mám pre Vás dvoch elle + peťo ponuku - milý test
Zobraziť vlákno
donesiem dve priamo v pivovare uzavreté fľaše bez akejkoľvek identifikačnej známky plnené do rovnakých plastových fliaš, originál uzatvorené
a obe vzorky budete podľa svojich chutí identifikovať, budú tam nejaké rozdiely, alebo aspoň nejaký rozdiel, ale možno úplne iné
času je málo, musím vedieť hneď či do toho idete, aj tak bude problém to zrealizovať
degustácia bude iba vzorky A a B a čím viac určíte tým lepšie a vyjde z Vás jeden víťaz, no šak len tak pre nás :)
trochu ma to zdrží a dôjdem trochu neskôr, aj ma to bude niečo stáť, tak chcem potvrdiť na fix, degustácia bude musieť byť štvrtok
no a teraz si potrénujete ako znalci sa ešte dobre pripravíte a potom dúfam určíte čo najviac či ide o pivo svetlé, aká druh, koľko %, či bolo rýchlené, či šišky či granule, aké ingrediencie boli použité, či je filtrované, či je pasterizované, či bol použitý cukor, extrakty, chuť dozvuk bla bla, či sú tam nejaké chyby, pachute ..., na ktoré ma sládek upozorní ...
hm? -
emo
9. 6. 2015, 21:54peťo, v čase keď stál budvar 2,50, stála plzeň 6 ?
Zobraziť vlákno
pozri my sme prepočítavali ceny keď stálo pivo 1.50 aj 4.50 aj 5.50, ceny sa menili všetko išlo stále hore aj platy sme k tomu dávali adekvátne na konkrétnu dobu, a preto s to zovšeobecniť dá, a každé pivo bolo drahšie vždy, vždy, vždy, preto to 3 x zdôrazňujem, toto debatujem v krčmách so zarytými komunistami a obhajcami ČSSR, no niekto z nich ba ma už opravil iste, takže je to 100%
inak potraviny sú všetky lacnejšie teraz, možno tam by sa dalo polemizovať na niektorej konkrétnej - nič mi nenapadá, podobne benzín , elektronika, oblečenie, skoro všetok spotrebný tovar, drahšie je bývanie, energie, náklady ktoré vôbec neboli - mobily atď
ale páči sa mi ako si budeme obchádzať podstatu -
emo
9. 6. 2015, 18:58elle a ty poznáš aj nejakých ľudí čo robia pivá vlastné, lebo tu ti nikto recept nedá, je to ich tajomstvo a ich špecialita, mal by som aj kontakt na ľudí kade tade, aj v kanade :) ale všetci sa Ti pochvália tým že si s tebou pripijú a toť všetko, najradšej by som nejaký starý slovanský recept, ovsené, ražné aj s tajnými ingredienciami :) nič také, že si niekde mám objednávať nejaký granulát, čistý DIY, tak kebyže si niečo vedela, tak mi to prosím priprav, môže byť aj nejaká klasika taká dnešná, hocičo fakt pre začiatočníka tiež poteší, ďakujem
Zobraziť vlákno -
emo
9. 6. 2015, 18:11ozaj ten odborník má u mňa tých 1000 E, čakám naňho a s ním sa potom rád porozprávam a dačo priučím
Zobraziť vlákno -
emo
9. 6. 2015, 18:09no nerád protirečím snáď sa odpoveď nájde sama
Zobraziť vlákno
je síce zarážajúce ako málo si ľudia pamätajú, viem že veľa postkomunistov si na dobu v mnohých aj protirečivých uznávajúcich aj zaznávajúcich svojich ale hlavne sebou od iných prebratých mýtov tak vždy zaručene presne spomínajú
viem že komančovia boli veľkí čarodejníci a preto dokázali z tých najenkvalitnejších potravín vyrobiť vždy všetko nachutnejšie, síce sme vyhodili sládkov, lebo oni by toto prznenie nápojov nikdy nedovolili, ich miesta prijali naši kamaráti, hlavne politicky správne uvedomelí a synovia súdruhov xy a yz, tí už len tým že mali správny svetonázor logicky vedeli bez akejkoľvek praxe všetko o pive, na vodu sa ohľad nebral, kto by o tom aj niečo vedel že s vodou sa vôbec niečo má riešiť, voda ako voda, kvalitné zrno išlo na múku, za použitie kvalitného zrna na pivo by si skončil v base a navyše načo, keď žiadna konkurencia nebola, veď sa nebolo s kým predháňať, robilo sa to všetko z lásky k nášmu socialistickému ľudu, áno presne tak si to pamätám, zrno od plevov sa síce delilo a to naozaj dôsledne v istých rokoch hlavne, ale určite nie pri to skutočnom zrne a plevoch tak si mal v pive najrôznejšie prísady, teraz nechcem kecať lebo to už fakt neviem, ako bolo to vylúčené zrno ako nekvalitnejšie delené, či vyššia kvalita išla na skrmovanie alebo na alkoholy, urýchľovače a zlepšováky všetkého druhu boli vítané, a s kapitalistickou tradíciou bolo treba jednať rázne, kvalita je samozrejme čistým synonymom socializmu ... škoda reči - z nekvalitného zrna a zlej vody, bez odborníka to najkvalitnejšie pivo :(
choroba dnešnej doby - pravda sa stratila
pivo bolo v prepočte na priemerný plat za sociku vždy drahšie ako dnes - vždy, vždy, vždy, pritom pivo bol najlacnejší nápoj, nič sa nedalo kúpiť v žiadnom podniku 1/2 litra lacnejšie ako pivo, samozrejme ako píšem drahšie a horšie, v neporovnateľnej kvalite oproti dnešnej
napriek tomu mi pivo vždy chutilo, tie pivá ale boli skutočné žbrndy, na šetrenie a cenu ak to chcete prirovnávať k dnešku, to si neviete ani predstaviť, v prvom rade sa nikomu nechcelo robiť, každý úkon radšej ako zjednodušiť lepšie rovno vynechať, doplniť chémiou vyššie výnosy plodín, keď hovoríte dnes o nezdravých potravinách a prísadách kde máte tak jasno že za soc sa na to prihliadalo, však naši ľudia tu v potravinárstve a poľnohospodárstve robili a to kto s čím robil to zásadne nekonzumoval, uvedomelosť ľudí je dnes 2x tak v prdeli ako vtedy - aspoň zlo bolo jasne vymedzené
inak som pil poľské pivá, talianske celkom dosť a kade aké a boli v pohode a hlavne každé úplne iné a celkom mi chutili, horké bolo vždy každé, aj keď bolo napr. sladké, horkosť tam bola, nehovorím teraz o pivách bez chmeľu, to je iná kapitola, všetky pivá sú upravované aby dobre chutili, buď "prirodzenou" cestou alebo "menej prirodzenou", hneď vedľa máme stretnutia samovaričov, samovýrobcov, niektorí sa smejú s prepáčením zo všetkých týchto múdrostí médiami aj krčmovými znalcami prezentovanými, je jasné že keď si doma vyrobím akýkoľvek produkt bude úplne iný ako kupovaný kdekoľvek a keď si sám vypestujem všetky ingrediencie bude ešte iný
nechcem brať nikomu ilúzie, zas keď je niečo pravda alebo nezmysel niekedy sa ozvem, ale väčšinou ani nie, s búračmi mýtov si najviac rozumiem a tak ako sme robili pokusy s presvedčenými odporcami zmrazovaného a rozmrazovaného chleba, že to už nie je ono a oni to vždy cítia čuduj sa svete nič necítili, tak si aj chlapci výrobcovia piva a vôbec všetkého čo kto robí, urobia aj srandu z kolegov, nuž celkom by to bola sranda, Kĺudne sa tak doma odtestujte s tými druhmi a riedením a uvidíte sami, poznám aj ľudí čo poznajú či alkohol bol robený čisto aj s rizikom, že sa nič nezíska, alebo sa mu pomohlo cukrom droždím atď, je možné že aj niekto z Vás je takýto odborník na pivo, tak klobúk dole :) -
emo
9. 6. 2015, 15:34ach cookie, díky za doplnenie môjho príspevku, tak už aj ty poznáš cestu nás ochrancov pôvodného piva, áno je to pravda, chmeľ sa snažíme vylučovať, nejde to priamočiaro, lebo to by pivní šarlatáni neprijali, pomaly to meníme náhradami a potom to nebude vôbec
Zobraziť vlákno
ale ostatné veci v tom článku sú vhodne podávané polopravdy, hovoria iba A a nehovori B
cesta kazenia piva trvala tisícročia, plán na nápravu máme stanovený na storočnicu a v ktorom štádiu sme to neprezardím, isté je že za sociku ste pili 3 krát väčšie žbrndy až na výnimky, zaujímavé že už si to nikto nepamätá a dnes sa kritizujú o niekoľko tried lepšie pivá :) -
emo
9. 6. 2015, 15:19:) asi nie
Zobraziť vlákno
no nevadí, skúsme sa na začiatok dohodnúť tak že sa nedohodneme a to nevadí
ja nie som odborník na pivo našťastie tak budem hovoriť iba v príkladoch
1. prečo by malo byť pivo horké ??? nie je už toto samé pseudo pivo, ak už taký pojem používame, chmeľ ako prísada je v pive relatívne nová vec, čo sa týka histórie piva, a sme tam, všetko sa mení všetko je proces, nič nie je nemenné nič nie je trvalo udržateľné, tradičné je to čo si sami tak určíme a z tohto pohľadu sa všetci mýlime
2. prečo je plzeň nejaký bod od ktorého sa máme odrážať pri posudzovaní a porovnávaní, ja jej kvalitu nespochybňujem, je to ale s najväčšou pravdepodobnosťou čistý omyl, možno práve plzeň zmanipulovala svet piva, napr svet toho nášho piva, isté je že sa vlastne jednalo o jej čistotu a teda pravým dôvodom bolo presne to prečo vyhrala biela múka - jej jemnosť a čistota a nakoniec aj tá jej beloba, žeby jedinný správny chlieb a pivo boli tie jemné čisté a biele ?
3. kto sa má vyznať v tých 200 druhoch pív, je to vôbec dôležité, spoznať už jeden druh piva a vedieť ho posúdiť je pre mňa nonsens, samozrejme ak je to niekoho záľuba prosím, nie som mu partnerom do debaty, aj tak si s výrobcom môžme sadnúť na ochutnávke pív - keď si chalan vyrobí tri druhy vlastných pív a zúčastní sa súťaže alebo nesúťažného stretnutia a mne sadne jedno pivo, ja nemusím a lepšie povedané ani nemám vedieť prečo, on mi to už vysvetlí prečo hoc skončil na 3 mieste alebo sa vôbec neumiestnil, prečo je pre mňa jednotka
takto je to vo všetkom, všetko čaro ktoré rozlúštiš ... blabla prd, za celý svoj život nepochopíš špičkové diela dizajnérov, architektov, kuchárov, vedcov, o tom to je, ale takých dizajnérov svojich umení sú tisícky len v mojich KE, ty vojdeš do sqelého diela záhradného arch. a len vieš, že ten priestor je geniálny, to prečo je geniálny vie on a pár iných géniov, ktorý prejdú na druhý koniec záhrady a žasnú, že čoo a potom to po 100 rokoch zas niekto doplní pri pohľade z lietadla, však ešte toto ...
3. príklad čaj - kámoš, zenový majster sa naučil piť čaj až v nepále v kláštore kde bol 1/2 roka či koľko, brat cestoval po vietname, kde je všeobecne čaj taký vietnamský a žasol, nabral si z cesty jeden u nás bežný čaj - zelený čo sú lístky tak skrútené a v tej časti sa pije iba to a nič iné, prešiel ďalej do Vietnamu a tam mali iba iný druh tiež zeleného a tam sa zas pije iba ten, tak im ponúkol že aha tu mám čaj(principiálne pivo z plzne, nie toto vaše východniarske), nechápavo na to pozerali, že čo to je veď to nie je čaj a odmietli to ochutnať, čí pohľad je správny ten náš alebo ten ich :))
kašlime na to, nepochopíme sa - ja uznávam iba pravé pivo, nie tieto Vaše nové pseudo pivá, chmeľ v pive nemá čo robiť, keď už tak tabak, to tam ešte znesiem, z nových pív je najlepší bažant 8%, normálne som si ho pomýlil s 10% :)