Keď namiesto 1,7 tony odpadu vznikne 170 kg kompostu – to je Pohoda
Na Pohode sme aj vďaka Já Rád Kompostuju spracovali 1,7 tony bioodpadu na 170 kg kompostu. Viac o kompostovaní na Pohode sa dočítate v blogu, ktorý napísali na nezmarto.wordpress.com/... "Pohoda je iným festivalom v tom, že vzdeláva a vychováva svojich návštevníkov. Je tu veľa diskusií o ľudských právach, literatúre, vzdelávaní, tolerancii…a je to jediný festival v strednej Európe, na ktorom sa triedi biologicky rozložiteľný odpad a dokonca sa priamo v areáli aj kompostuje. Tento rok sa na POHODE spracovalo približne 1,7 tony bioodpadu, ktorý sa opätovne využije na zmysluplné účely."
04. august 2016
"Veľké festivaly ako Glastonbury, Outside Lands, Coachella, Electric Forest už podnikajú určité kroky k tomu, aby boli šetrnejšie k životnému prostrediu a inšpirovali aj svojich návštevníkov správať sa zodpovedne. Vlna separácie zložiek, ako sú napríklad plasty, sa pomaly udomácňuje (taktiež predchádzanie vzniku tohto odpadu vďaka spoplatneným a vratným nápojovým pohárom) a je dobre známa.
Ale napríklad potravinový odpad tvorí obrovský podiel z celkového odpadu a máloktorý festival sa zaoberá jeho recykláciou. Všetok totižto poputuje na skládku a je tretím najväčším prispievateľom emisií skleníkových plynov. Keď je kuchynský odpad ukladaný na skládky a tam hnije, uvoľňuje sa metán, ktorý je zodpovedný za všeobecne známy skleníkový efekt. Ak sa však tento odpad skompostuje, tomuto efektu sa predíde a okrem toho vznikne hnojivo, ktoré je nášmu prostrediu užitočné. A to je jednou z ciest ako sa správať k našej planéte zodpovedne.
Zaradenie systému separovania a kompostovania kuchynského odpadu do zelených odpadových programov kultúrnych festivalov je jedným z akčných a pokrokových krokov. Cieľom týchto trendsetterov vo festivalovom merítku je na jednej strane zabezpečiť, aby bolo možné priamo na festivale separovať jednotlivé zložky (koše na separáciu pre návštevníkov, motivácia stánkarov, osveta…), predchádzať vzniku odpadu (zabezpečiť používanie biologicky rozložiteľných pohárov, obalov, servítok, zálohovaných nápojových pohárov…), spracovať odpady svojpomocne (kompostovaním priamo na festivale…) či následne nakladať s odpadom, ako zo zdrojom (odovzdávať bioodpad do bioplynových staníc, nespotrebované zvyšky jedla darovať…). Na druhej strane je snaha naučiť návštevníkov stravovať sa zodpovedne a teda neplytvať potravinami.
Slovenská POHODA je jedným z festivalov, ktoré môžu ísť príkladom. Pohoda už niekoľko rokov triedi plasty, papier (sklo sa v rámci festivalu nesmie používať, takže sa netriedi) a už je to tretí rok čo sa pivo čapuje do zálohovaných plastových pohárov (zaplatíte za pohár 2 eurá a po tom, ako dopijete pivo ho vrátite do baru a pohár sa znovu použije. 2 eurá nie je malá suma a každý si uvedomí hodnotu toho plastového pohára a len tak ho nevyhodí – nevznikne tak množstvo pohádzaných plastových pohárov po zemi). Ako jediný festival na Slovensku Pohoda kompostovala kuchynský odpad v elektrickom kompostéri priamo na mieste jeho vzniku a to počas trvania festivalu. A teda stánky s občerstvením aj návštevníci triedili svoj kuchynský odpad a nespotrebované zvyšky z jedla do nádob na biologicky rozložiteľný odpad a ten následne putoval na spracovanie do elektrického kompostéra. Tam sa tento biologicky rozložiteľný odpad spracoval na „kompost“ v priebehu 24 hodín. Navyše stánkari ponúkali jedlo do biologicky rozložiteľných obalov, ktoré sa taktiež kompostovali v elektrickom kompostéri.
Tento rok sa na POHODE spracovalo približne 1,7 tony bioodpadu a z toho vzniklo 170kg kompostu. Ten sa opätovne využije na zmysluplné účely. Organizátori totiž plánujú použiť vzniknutý kompost na zapracovanie do pôdy na mieste, kde každoročne vyrastajú slnečnice. A to je krásny príklad cirkulárnej ekonomiky v sfére odpadového hospodárstva a toho, že aj veľké festivaly môžu elegantne vyriešiť svoj problém s odpadom či využiť ho vo svoj prospech a popri tom aj vzdalávať svojich návštevníkov.
Po určitej hodine v košoch na bioodpad už bolo všetko možné. Podľa mňa je to len o tom, že na Slovensku sa o tom veľmi málo vie a ľudia nevedia čo presne do tohto konkrétneho koša patrí.
Ale keďže Pohoda vzdeláva, ja verím tomu, že v nasledujúcich rokoch sa to jej návšetvníci naučia a budú triediť bioodpadu čoraz lepšie. A budú tak robiť aj doma. A na Slovensku bude vznikať menej a menej odpadov. Aj vďaka Pohode."